Спеціальні потреби

Запуск системи ПРО в Румунії розізлив Росію


VOA Noticias Celia Mendoza y Alejandra Arredondo pasaron 11 días en las líneas fronterizas entre Venezuela, Brasil, Colombia y Ecuador informando sobre el éxodo de venezolanos en la región. (Alejandra Arredondo, Celia Mendoza &ndash; VOA)<br />
&nbsp;
VOA Noticias Celia Mendoza y Alejandra Arredondo pasaron 11 días en las líneas fronterizas entre Venezuela, Brasil, Colombia y Ecuador informando sobre el éxodo de venezolanos en la región. (Alejandra Arredondo, Celia Mendoza &ndash; VOA)<br /> &nbsp;

У Кремлі в таких діях США й НАТО вбачають загрозу й «військово-політичне стримування»

На тлі посилення напруженості з Росією, США запустили в роботу новий наземний комплекс протиракетної оборони вартістю 800 мільйонів доларів.

Запуск системи ПРО Aegis Ashore США розглядають, як життєво важливий крок задля захисту НАТО від ракет малої й середньої дальності, які можуть бути запущені з Близького Сходу. Втім, Росія старт ПРО в Румунії сприймає як загрозу власній безпеці.

На церемонії, яка відбулася в четвер на території румунської військової бази в Девеселу, були присутні вищі військові чиновники США та НАТО.

При цьому перший заступник міністра оборони США Роберт Ворк заявив: «Так довго, як Іран продовжує розробку й подальшу дислокацію балістичних ракет, США продовжать співпрацювати із своїми союзниками для того, щоб захистити НАТО».

Комплекс ПРО в Румунії є першим наземним об’єктом, базованим в Європі. За повідомленнями CNN, обслуговувати його буде близько 130 американських моряків.

При цьому, відкритий в Румунії ПРО доповнить інші елементи оборонної «парасольки» НАТО, включно з центром командування та управління на військово-повітряній базі Рамштайн у Німеччині, радарною установкою в Туреччині та чотирма кораблями, що здатні ідентифікувати ракети противника і запускати у відповідь власні ракети SM-3, що базуються в Італії.

За повідомленням інформагенції Reuters, ще один елемент систем ПРО має бути запущений до кінця 2018-го року в Польщі. 13 травня в містечку Редзіково відбудеться церемонія закладання каменя під будівництво бази для аналогічних американських комплексів ПРО. У закінченому вигляді оборонна «парасолька» НАТО буде простягатися від Гренландії до Азорських островів.

Нагадаємо, для того, щоб новий наземний комплекс протиракетної оборони в Румунії запрацював знадобилося більш, ніж десятиліття з часу, коли США оголосили про такі плани.

Росія ніколи не вітала цю ідею. А нині зосередження таких сил в руках колишнього противника із часів «холодної війни» та ще й на території колишніх комуністичних країн Східної Європи неабияк лякає офіційний Кремль.

У Москві переконані, що США за сприяння НАТО, намагається взяти Росію в кільце близько до стратегічно важливого Чорного моря, що нині є місцем дислокації російського військово-морського флоту.

Так, офіційний представник МЗС Росії Андрій Келін вже заявив, що запуск системи ПРО в Румунії є частиною «військово-політичного стримування Росії», повідомляє агентство Інтерфакс.

«Це рішення НАТО може лише погіршити і без того складну ситуацію», – додав він, зазначивши, що такі дії також пошкодять зусиллям, які були направлені на поновлення зв'язків між Росією й Альянсом.

Дивіться також: Журналісти працюють на читачів, а не тих, хто їх акредитовує - представник CPJ

Журналісти працюють на читачів, а не тих, хто їх акредитовує - представник CPJ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

XS
SM
MD
LG