Спеціальні потреби

Конгрес схвалив резолюцію про відповідальність уряду РФ за викрадення українських дітей


Кіра - одна з тисяч українських дітей, які були незаконно депортовані Росією з України
Кіра - одна з тисяч українських дітей, які були незаконно депортовані Росією з України

Палата представників Конгресу США схвалила двопартійну резолюцію, яка засуджує викрадення Росією українських дітей. Щоб документ пройшов остаточне погодження в Конгресі, аналогічне голосування має відбутись і в Сенаті.

Співавторка резолюції, конгресвумен-демократка Сюзан Вайлд сказала: "Злочини Росії проти дітей – це найогидніший аспект їхньої невпинної кампанії державного насильства проти України".

Законодавиця додала, що російські злочини проти українських дітей порушують Міжнародну конвенцію про геноцид, а подана нею резолюція називає російський уряд відповідальним за незаконне викрадення дітей з України та засуджує ці дії.

"Я продовжуватиму працювати зі своїми колегами та українсько-американською громадою, щоб винести цю резолюцію на повне голосування", – сказала Вайлд, оскільки документ надійде на розгляд Сенату США. Вайлд сподівається, що там підтвердять непохитну підтримку демократії та людства.

Вайд зауважила, що Росія "намагається знищити покоління українських дітей" і своїми агресивними діями збільшила ризики торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці, гендерного насильства, голоду, травм, позбавлення освіти та призвела до загибелі великої кількості дітей.

У січні представники української делегації, включаючи українських підлітків, які пережили викрадення й тортури Росією - свідчили у Конгресі США під час слухань Гельсінської комісії.

Тоді конгресмен-республіканець Джо Вілсон порівняв викрадення українських дітей росіянами із діями Гітлера, з ініціативи котрого під час Другої світової війни викрадали дітей з окупованих територій європейських країн.

"Росіяни відповідатимуть за злочини, які чинять в Україні. За три тижні Гельсінська комісія США проводитиме слухання у залі № 600 в Нюрнберзі, у тому самому приміщенні, де тривали процеси над воєнними злочинцями у ‘40-х роках. Немає більш символічної зали суду для обговорення воєнних злочинів еліти Росії і воєнного злочинця Путіна", - сказав Вілсон.

Як повідомляє видання Business Insider, 9 республіканців у Палаті представників напередодні проголосували проти резолюції із засудженням викрадень українських дітей. Це Енді Біггс з Аризони, Ерік Берлісон з Міссурі, Уоррен Девідсон з Огайо, Марджорі Тейлор Грін з Джорджії, Клей Хіггінс з Луїзіани, Томас Массі з Кентуккі, Метт Розендейл з Монтани, Чіп Рой з Техасу, Том Тіффані з Вісконсина.

Щоб резолюцію остаточно затвердили, її мають погодити обидві палати Конгресу США. Натомість підпису президента резолюція не потребує, бо йдеться лише про позицію самого Конгресу, що не вимагає дій виконавчої влади.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG