Спеціальні потреби

Вибори в США: розкол у лавах Республіканської партії поглиблюється


Спікер Палати палати представників Пол Раян відмовився захищати Дональда Трампа, після чого деякі його однопартійці заявили, що він здає вибори Гілларі Клінтон

Спікер Палати представників Пол Раян, найбільш високопоставлений обраний на посаду республіканець, фактично відмовився підтримувати Дональда Трампа, заявивши колегам-законодавцям, що він не буде захищати бізнесмена в останні тижні передвиборчої кампанії.

Заява Раяна викликало обурення прихильників Трампа серед конгресменів, які звинуватили спікера в тому, що він здає вибори демократці Гілларі Клінтон.

Раян сказав, що докладе всіх зусиль для того, щоб Клінтон не отримала карт-бланш, ставши президентом з контрольованим демократами Конгресом. Про це повідомили учасники його закритої телеконференції з конгресменами-республіканцями.

Хоча Раян офіційно не відмовився від своєї підтримки Трампа, він заявив законодавцям, що вони можуть піти на такий крок і боротися за власне переобрання.

У відповідь на заяву спікера Трамп написав у Twitter, що Раяну «слід приділяти більше уваги збалансуванню бюджету та питанням створення робочим місцям і подолання нелегальній імміграції, а не витрачати час на боротьбу з республіканським кандидатом».



Трамп зберіг підтримку Національного комітету Республіканської партії, який контролює агітацію за кандидата в ключових штатах.

В ході телеконференції з членами НКРП голова комітету Райнс Прібус заявив, що партія координує свої зусилля з Трампом.

«Все йде згідно з планом», - процитував Прібуса один з учасників телеконференції.

Проте, за оцінкою інформагенції Reuters, зробленою на основі офіційних заяв і повідомлень ЗМІ, майже половина з 331 республіканського сенатора, члена Палати представників і губернатора, які змагаються за переобрання, засудила висловлювання Трампа, а приблизно кожен десятий з них закликав його зняти свою кандидатуру.

Напарник Трампа, кандидат у віце-президенти Майк Пенс, заявив, що він залишиться з Трампом. «Для мене велика честь бути разом з ним», - сказав Пенс.

Результати спільного опитування NBC News і Wall Street Journal, опубліковані в понеділок, показують, що Клінтон збільшила свою перевагу.

Опитування було проведено після появи відео, на якому Трамп робить непристойні висловлювання про жінок, але до проведення дебатів.

Згідно з опитуванням, Клінтон підтримують 46 відсотків виборців, які, швидше за все, візьмуть участь в голосуванні. Трампа готові підтримати 35 відсотків. При цьому в опитуванні також фігурували два кандидати від менш впливових партій.

Дивіться також: Чи призведе скрутний стан світової економіки до економічної кризи?

Чи призведе скрутний стан світової економіки до економічної кризи? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG