Спеціальні потреби

В Україні зростає кількість внутрішньо переміщених осіб - звіт


Через конфлікт у Східній Україні за кількістю переміщених осіб у 2015 році Україна обігнала Нігерію й Афганістан.

За останній 2015 рік в Україні кількість переміщених осіб зросла майже на 50 відсотків порівняно з попереднім роком. Про це йдеться в оприлюдненому звіті Норвезької ради у справах біженців.

Згідно з даними організації, Україна також увійшла у п’ятірку країн, де від страху перед насиллям люди змушені покидати свої оселі й шукати кращого життя на нових територіях. Так, найгірша ситуація з біженцями за останній рік спостерігалася в Ємені, Сирії та Іраку, які відповідно розділили три перші місця списку. Одразу після них іде Україна, а замикає п’ятірку Нігерія.

«Зараз коли триває другий рік конфлікту, що вибухнув у Східній Україні, він продовжує призводити до високої смертності, страждань та масового переміщення осіб із місць їхнього постійного проживання, – оцінюють ситуацію у Норвезькій раді. – Нестабільність між українськими урядовими силами та про-російськими сепаратистами утримується на лінії зіткнень, попри підписані в лютому 2015 року другі Мінські домовленості».

У звіті також констатується, що відновлення режиму припинення вогню у вересні минулого року зробило можливим початок навчального року у вересні. Також спостерігалося значне зменшення зіткнень та обстрілів, що принесло часткове полегшення людям, які впродовж довгого часу жили у страху перед насиллям.

«Утім, позитивні політичні й безпекові зміни покращили ситуацію не достатньо сильно, щоби переконати людей, що у своїх домівках вони можуть залишатися в безпеці. В Україні було більш, ніж 942 тисячі нових випадків переміщення осіб за останній рік. Це майже на 50 відсотків більше, ніж у 2014 році», – резюмують автори звіту.

Загалом, за останній 2015 рік у світі цифра внутрішньо переміщених осіб склала 27,8 мільйонів людей. У Норвезькій раді в справах біженців кажуть, що через війни, насилля та стихійні лиха долю безхатченків довелося прийняти рекордній кількості чоловіків, а також жінкам і дітям.

Дивіться також: У цьому румунському селі задоволені вступом до НАТО

У цьому румунському селі задоволені вступом до НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG