Спеціальні потреби

Угорський прем’єр закликав надати допомогу сусіднім із Сирією країнам


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав Європейський Союз надати великий пакет допомоги сусіднім із Сирією країнам, щоб допомогти зменшити потік мігрантів до ЄС.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав Європейський Союз надати великий пакет допомоги сусіднім із Сирією країнам, щоб допомогти зменшити потік мігрантів до ЄС.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькій газеті Bild, пояснюючи своє небажання впустити більше мігрантів в ЄС крізь Угорщину, яку наповнили біженці, що сподіваються потрапити далі на захід.

Угорський лідер сказав, що сирійські біженці вже мають безпечне місце для перебування, у таборах для біженців навколо Сирії, і заявив, що ті, хто прибувають у Європу, шукають не безпеки, а вищих стандартів життя. За його словами, кожна країна ЄС має внести ще по 1 відсотку до бюджету ЄС, щоб надати допомогу в розмірі 3,4 млрд сусіднім із Сирією Туреччині, Лівану та Йорданії.

В інтерв’ю німецькому тижневику Der Spiegel, австрійський канцлер Вернер Файманн розкритикував позицію Орбана, назвавши «безвідповідальними» заяви про те, що всі біженці є економічними мігрантами. Він сказав, що Австрія, Німеччина та Швеція – країни, які прийняли найбільше людей, вважають їх воєнними біженцями та наполягають на їхньому праві на притулок.

На зустрічі в Празі у п’ятницю міністри закордонних справ Угорщини, Чехії, Польщі та Словаччини відповіли відмовою на прохання багатших Німеччини та Люксембургу погодитися на обов’язкові квоти попри наполягання ООН.

Згідно з планом, 28 держав-членів ЄС мають прийняти 160 тис. мігрантів. «Нам треба мати змогу контролювати кількість [мігрантів], яку ми можемо прийняти», - сказав міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав до спільного підходу до найбільшої міграційної кризи в Європі після Другої світової війни, можливо, «найбільшого виклику для ЄС у його історії». Він також закликав до «справедливого механізму розподілу» мігрантів. Німеччина отримує більше прохань про надання притулку, аніж будь-яка інша країна Європи й очікує на 800 тис. мігрантів цього року.

Данія відкидає план

Данія також оголосила у п’ятницю, що відмовляється прийняти 160 тис. шукачів притулку. «Ми вже прийняли нашу частку», - сказав міністр інтеграції Інґер Стойберґ.

Британія теж відмовилася прийняти квоту, сказавши, що прийме 20 тис. сирійських біженців протягом п’яти років.

Сполучені Штати від початку громадянської війни в Сирії чотири роки тому прийняли близько 1,5 тис. біженців з цієї країни. Від жовтня США приймуть ще 10 тис. біженців. Білий дім пообіцяв «ретельні» перевірки новоприбулих, щоб гарантувати національну безпеку. Керівник служби розвідки США Джеймс Клаппер сказав, що стурбований тим, що бойовики «Ісламської держави» можуть під виглядом біженців проникнути в інші країни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG