Спеціальні потреби

КС полегшив процедуру звільнення спікера Верховної Ради


Констутуційний суд України ухвалив рішення, яким значно спрощується процедура звільнення та призначення голови Верховної Ради. Відтепер за це питання депутати зможуть голосувати електронними картками, а не бюлетенями. Крім цього, скасовується необхідність участі в виборах та звільненні голови ВР трьохсот депутатів – для результативного голосування буде достатньо простої більшості від складу парламенту.

Ініціаторами подання до КС була Партія регіонів. До суду депутати парламентської більшості звернулися після того, як нинішній спікер Володимир Литвин відмовився підписувати суперечливий «мовний» закон. Тим самим, голова ВР фактично заблокував його подальше схвалення президентом і оприлюдення.

Таким чином, суд не прислухався до аргументів самого спікера, який наполягає, що регламент Верховної Ради є внутрішнім документом парламенту, а відтак, не підпадає під юрисдикцію Конституційного суду. Про це Володимир Литвин написав у листі напередодні. «Це питання виключно внутрішньої організації діяльності єдиного органу законодавчої влади», - наголошував спікер.

Провладні фракції схвально зустріли рішення суду. В ПР кажуть, що це рішення «нейтралізувало загрозу парламентської кризи». Нині «регіонали» вже майже не приховують, що справжня мета цієї операції зробити спікера більш поступливим і під загрозою швидкого звільнення змусити його підписати «мовний» та інші закони, хоча раніше всіляко це заперечували. «Я радий, що суд погодився із нашими аргументами. Впевнений, що це рішення позитивно позначиться на роботі парламенту, зробить її більш стабільною і стане запрорукою того, щоб амбіції окремих людей не могли обмежувати роботу всієї Верховної Ради», - зауважив «регіонал» Дмитро Шпенов, який представляв в КС це подання.

Якщо й це не подіє на Володимира Литвина, провладна більшість матиме щонайменше два варіанти дій. Вона може призначити спікером більш поступливого політика, або дочекатися роз'яснення Конституційного суду про те, як діяти в разі відмови голови ВР підписати ухвалений депутатами закон. Відповідне подання вже надіслано до суду і немає сумнівів, що буде розглянуте без зволікання.

В Партії регіонів дають зрозуміти Володимиру Литвину, що можуть позбавити його крісла вже на наступному засіданні парламенту. Мовляв, заяву про звільнення той не відкликав. Керівник парламентської фракції ПР Олександр Єфремов прогнозує, що це може відбутися на позачерговому зібранні Ради. Його, як кажуть оглядачі, можуть зібрати наприкінці липня.
XS
SM
MD
LG