Спеціальні потреби

Чого хоче Путін після приходу до влади Дональда Трампа?


Електоральний коледж Сполучених Штатів затвердив результати виборів Дональда Трампа на посаду наступного 45-го президента країни. Це напевно – як пише Дойл Макманус в інтернет-порталі Vindy – викликало усмішку на лиці президента Росії Володимира Путіна.

Уже раніше розвідувальні агентства США дійшли одностайного висновку, що Росія успішно втручалася у президентську виборчу кампанію. Проте новообраний президент США Трамп каже, що він хоче мати кращі відносини з Путіним і відкидає докази про хакерське втручання росіян.

Запропонований Трампом на посаду державного секретаря «орденоносний» Рекс Тіллерсон – прихильник скасування санкцій проти Росії, тому що вони завдають мільйонних збитків очоленій ним нафтовій компанії.

Експерт Інституту Брукінґса Фіона Гілл, яка спеціалізується у питаннях Росії, каже, що з точки зору росіян, вони отримали багато того, що хотіли. Але список того на цьому не вичерпаний.

Путін хоче, щоб його офіційно визнати лідером великодержави і відновити зустрічі з росіянами на найвищому рівні.

По-друге, Путін хоче, щоб США скоротили присутність НАТО на західних кордонах Росії, включно з країнами Балтії. В минулому Трамп заявив, що може скоротити їх, якщо членські країни не асигнуватимуть більше на оборонні витрати. Разом з цим Путін хоче, щоб Сполучені Штати скасували план про розміщення системи протиракетної оборони у Східній Європі, включно з базами в Польщі і Румунії. Позиція Трампа в цьому питанні поки що невідома.

Щодо України, то Путін вимагає скасування санкцій, накладених за російську агресію проти України і анексію Криму.

Путін хотів би, щоб Сполучені Штати підтримали його дії в Сирії, щоб зміцнити корумпований і автократичний режим президента Башара аль-Асада.

Незважаючи на втручання Росії у виборчий процес у США і діяльність Національного комітету Демократичної партії, росіяни хочуть відкрити переговори про кібербезпеку.

Автор статті Дойл Макманус пише, що, на думку експерта Інституту Брукінґса Фіони Гілл, росіяни хотіли б позбутися НАТО і, щоб США вийшли з Альянсу. А Трамп, на її думку, чинить тиск на ЦРУ, виручаючи при цьому росіян.

Яка реакція на ймовірну «відлигу» у відносинах Трампа з Росією. Провідні республіканці, серед них лідер республіканської більшості у Сенаті Мітч Макконнелл, заявили, що хочуть двопартійного розслідування справи втручання росіян у виборчий процес у США. А відомі сенатори Джон Маккейн і Марко Рубіо планують вичерпні слухання в справі кандидатури Рекса Тіллерсона на посаду державного секретаря. Надто сердечні відносини з Путіним можуть викликати проблеми в Респубіліканській партії, кажуть вони, а іноземні держави не можуть безкарно втручатися у виборчий процес у Сполучених Штатах.

Дивіться також: Яким був 2016-й рік для новообраного президента Трампа?

Яким був 2016-й рік для новообраного президента Трампа? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG