Спеціальні потреби

Саманта Пауер оголосила про початок міжнародної кампанії на захист 20 жінок-політв’язнів


Саманта Пауер
Саманта Пауер

27 вересня в нью-йоркській штаб-квартирі ООН пройде конференція «Пекін + 20», присвячена двадцятиріччю Пекінської декларації, прийнятій на всесвітній конференції з гендерної рівності та прав жінок.

У вівторок посол США в ООН Саманта Пауер оголосила про початок FreeThe20 – кампанії на підтримку двадцяти видатних жінок, які не мають можливості взяти участь в обговоренні проблем, порушених у Пекінській декларації, бо перебувають за ґратами з політичних чи інших мотивів.

Кампанія передбачає докладну розповідь про справу кожної з цих жінок – протягом двадцяти днів, що залишаються до початку конференції. Біографії в’язнів, причини їх ув’язнення і, звичайно, характер урядів, які позбавляють їх свободи, – все це передбачається висвітлити в рамках програми.

У програму включені судові справи з чотирнадцяти країн. Перша у списку – китаянка Ван Ю. Серед двадцяти героїнь FreeThe20 –азербайджанська журналістка Хадіджа Ісмайлова і українська льотчиця Надія Савченко. Політв’язні з Північної Кореї представлені як збірний образ; причини цього – по-перше, велике число в’язнів, а по-друге – серйозна небезпека у разі освітлення окремої справи. Як підкреслила Саманта Пауер, незважаючи на те, що список країн, а також жінок не є вичерпним, він, тим не менш, досить репрезентативний. Головне, щоб він привернув увагу до доль жінок, що вступили в боротьбу за свої права і опинилися за ґратами.

Саманта Пауер закликала владу тих країн, де ці жінки відбувають ув’язнення, звільнити в’язнів – як представлених у списку FreeThe20, так і багатьох інших. За словами Пауер, «ці двадцять жінок – лише частка загальної кількості жінок, сьогодні незаконно утримуються під вартою, а уряди, які тримають їх за гратами, – лише деякі з держав, що кидають жінок в в’язниці за те, що вони здійснюють свої фундаментальні свободи».

Як підкреслила представник США в ООН, мета кампанії – продемонструвати солідарність з в’язнями та їхніми родинами: США мають намір і надалі підтримувати їх, чинячи тиск на уряди і домагаючись звільнення жінок, що вступили в боротьбу за свої права.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG