Спеціальні потреби

ПАРЄ продовжила санкції проти делегації Росії


СТРАСБУРГ. Парламентська асамблея Ради Європи продовжила санкції щодо делегації Росії, запроваджені в квітні 2014 року і підтверджені в січні 2015-го. При цьому повноваження російських депутатів не анульовані повністю, хоча в січні цього року ПАРЄ не виключила можливості такого кроку при відсутності прогресу у виконанні Росією вимог ПАРЄ.

Передісторія

У 2014 році, у відповідь на анексію Криму і військове втручання Росії в конфлікт на сході України, ПАРЄ позбавила російських парламентаріїв права голосу на сесіях Асамблеї, права брати участь у керівних органах ПАРЄ, а також входити до складу її моніторингових місій. У свою чергу, російська делегація оголосила бойкот сесій ПАРЄ до тих пір, поки ці санкції не будуть зняті. У січні 2015 Асамблея констатувала, що ніякого прогресу у виконанні Росією вимог ПАРЄ - припинити анексію Криму, вивести своїх військових зі сходу України і перестати постачати туди озброєння - досягнуто не було. Санкції були продовжені ще на півроку з можливістю повного виключення Росії з ПАРЄ.

Російське керівництво відреагувало на це рішення Асамблеї з обуренням: голова Державної Думи Росії Сергій Наришкін заявив, що через рік його країна може взагалі покинути Раду Європи, а глава російської делегації Олексій Пушков повідомив, що тепер ні на будь-які поступки в справі Надії Савченко - утримуваної Росією в ув'язненні і, яка є діючим членом ПАРЄ від України - Москва не піде.

Що вирішила ПАРЄ на нинішній сесії

В результаті голосування 24 червня (128 - «за», 11 - «проти») ПАРЄ прийняла резолюцію, в якій підкреслено, що на даний момент повноваження російської делегації не анулюються, але санкції, введені в квітні 2014 року, зберігаються. ПАРЄ зазначила, що вона «шкодує про рішення російської делегації припинити всі офіційні контакти з Асамблеєю до кінця 2015 року, включаючи всі візити від імені керівництва Асамблеї».

ПАРЄ зажадала від Росії «повного виконання Мінських угод і пакету заходів з виконання цих угод, в яких Російська Федерація є однією зі сторін, а також вплинути на бойовиків, щоб ті зробили те ж саме».

«Асамблея закликає російську владу негайно переглянути незаконну анексію Криму; негайно звільнити Надію Савченко і дозволити їй повернутися в Україну; звільнити всіх затриманих, особливо, цивільних осіб, включаючи і тих, хто утримується в Російській Федерації, а також вплинути на бойовиків, щоб ті зробили те ж саме; припинити переслідування громадян, активістів, НКО і медіа в Російській Федерації, які критично ставляться до дій Росії в Україні», - йдеться в резолюції ПАРЄ.

У документі також містяться вимоги «привести закон про "іноземних агентів" у відповідність з європейськими стандартами і принципами; забезпечити сім'ї пропалих безвісти російських солдатів інформацією про долю їхніх зниклих родичів».

Резолюція в констатуючій частині містить глибоке занепокоєння «триваючою присутністю російських військ у Східній Україні».

Дебати в ПАРЄ: чи можливий діалог з Росією?

Ухваленню резолюції про продовження санкцій ПАРЄ щодо Росії передували кількагодинні дебати щодо того, наскільки взагалі можливо встановити діалог з представниками Росії. Автор доповіді і проекту резолюції з цього питання, австрійський депутат Стефан Шеннах, висловився за те, щоб не розраховувати тільки на санкції, а пробувати вирішувати конфлікт з Росією, намагаючись підтримати діалог: «Якщо ми не зробимо нічого, щоб скористатися всіма міжнародними інструментами, то виникне ще один заморожений конфлікт на додаток до вже існуючих».

Однак багато депутатів ПАРЄ публічно задавалися питанням, як можна вести діалог з російськими колегами, які підтримали всі дії керівництва своєї країни проти України. Про існування цієї проблеми заявив глава делегації Великобританії в ПАРЄ Роберт Волтер, якого російська влада нещодавно внесли у список «нев'їзних» до Росії: «Це ми хотіли діалогу, не вони. Вони (російська делегація - Д.Г.) не надали жодних пояснень, не принесли ніяких вибачень, не виявили ніякого жалю з приводу того, що зробила влада їхньої країни. Фактично, вони виступили "групою підтримки" політики пана Путіна. Пані голово, війська якої ще країни-члена Ради Європи незаконно перебувають на території трьох інших країн членів Ради Європи?»

Найбільш м'якої позиції щодо Росії серед західних парламентаріїв-членів ПАРЄ дотримується Тіні Кокс, соціаліст з Нідерландів: «Від імені моїх колег по групі "Об'єднані ліві" я виступаю за продовження діалогу - треба розмовляти не тоді, коли все йде гладко, а коли ситуація складна і небезпечна. ПАРЄ не повинна бути частиною проблеми, вона, навпаки, має шукати її вирішення».

Як повідомив «Голосу Америки» голова делегації України в ПАРЄ Володимир Ар'єв, він і його колеги вирішили на цій сесії Асамблеї не домагатися повного виключення російської делегації: «Ми не будемо давати їм шансу сказати, що їх виключили, і що сама ПАРЄ їх відкидає. Продовжувати вимагати виведення військ - будемо, повернути Крим - будемо, але нехай вони самі залишають Раду Європи, якщо хочуть, нема чого їм у цьому допомагати».

Дивіться також: Путін заговорив про ядерну зброю, щоб прикрити відставання Росії - експерт

Путін заговорив про ядерну зброю, щоб прикрити відставання Росії - експерт. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

XS
SM
MD
LG