Спеціальні потреби

Об’єднана опозиція і ВО «Свобода» уклали угоду про коаліцію


Лідери політичних сил, які входять до Об’єднаної опозиції «Батьківщина», та ВО «Свобода» домовилися про створення коаліції в наступному складі парламенту. Договір підписали лідери партій, які декларують намір усунути від влади правлячу Партію регіонів. Як повідомили у прес-службі «Батьківщини», під документом також стоїть підпис ув’язненої екс-прем’єрки Юлії Тимошенко – вона завізувала документ напередодні, передаючи його через адвоката.

Один із лідерів об’єднання Арсеній Яценюк заявив, що таким чином партнери демонструють, що дотримуються домовленостей про координацію дій:

«Нам вдалося виконати ці домовленості. До моменту виборів «Батьківщина» об’єднала 8 партій, і ми сформували потужну силу, яка здатна перемогти Партію регіонів. І коли ми прийняли рішення разом із ВО «Свобода» щодо спільного походу на виборах по мажоритарних округах, це тільки утвердило нас в правильності цього рішення, тому що наші кандидати отримали не просто реальні шанси на перемогу, але й переможуть в округах. Наше рішення дає відповідь на питання, що буде 29 жовтня, чи здатна українська опозиція сформувати демократичну коаліцію в новій Верховній раді України, чи здатні ми отримати необхідну кількість голосів, щоб розпочати прийняття всіх тих законів, які є нашими програмними», – заявив політик.
Натомість виступаючи у Харкові Віталій Кличко запропонував партнерам сформувати коаліцію демократичних сил у парламенті нового скликання одразу після виборів до ВР.

Декларація фіксує зобов’язання партнерів у майбутньому складі парламенту, серед яких початок процедури імпічменту президента, скасування пенсійної реформи, закону про мову і податкового кодексу, продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Опозиція звернулася до лідера партії УДАР Віталія Кличка з пропозицією приєднатися до угоди. Підписати її пропонують і депутатам-мажоритарникам, які представляють цю політичну силу.

Партія УДАР напередодні дала зрозуміти, що не підпише документа. Натомість виступаючи у Харкові Віталій Кличко запропонував партнерам сформувати коаліцію демократичних сил у парламенті нового скликання одразу після виборів до ВР. Мовляв, така практика відповідає європейській традиції.

«Наша позиція прозора, відкрита і чесна – без ультиматумів, попередніх вимог і кулуарних домовленостей. Ми поважаємо пропозицію наших партнерів по опозиції, але вважаємо, що перемога на виборах і захист результатів голосування, а не підписання чергових заяв, декларацій та угод – ось головне завдання опозиції в ці дні», – зазначив лідер УДАРу. Кличко підтвердив, що вважає свою політичну силу альтернативою правлячій партії і назвав своєю метою відсторонення Партії регіонів від влади.
XS
SM
MD
LG