Спеціальні потреби

Українські депутати спромоглися обрати собі голову, а країні – прем’єра


Володимир Рибак
Володимир Рибак
Новим спікером парламенту сьомого скликання став регіонал Володимир Рибак. За нього проголосували 250 депутатів: 207 з Партії регіонів, 32 з КПУ та 11 позафракційних. Прем’єром України вдруге став Микола Азаров, запропонований провладною партією. Кандидатуру Азарова підтримали 252 депутати. Опозиція – проти.

Другий день роботи парламенту відзначився конструктивністю. Попри продовження бійок, блокування трибуни, депутати змогли обрати нового спікера та прем’єра.

Регіонал Володимир Рибак, який став головою парламенту сьомого скликання, з перших хвилин своєї роботи роздав чимало обіцянок народним обранцям. “Я буду розмовляти виключно державною мовою. Я вам це обіцяю”, – відповів спікер на заяви депутата від ВО “Свободи” Ірини Фаріон. Також він пообіцяв налагодити ефективну роботу нової Ради.

“Кожен повинен голосувати за себе, не свистіти, слухати один одного – і розуміння буде. Народ України очікує від нас не протистояння, а конструктивної роботи”, – сказав Володимир Рибак.

Першим віце-спікером став депутат від КПУ Ігор Калетник, віце-спікером – депутат від ВО “Свободи” Руслан Кошулинський. Останній нардеп був узгодженою кандидатурою від усіх опозиційних сил “як форма парламентського контролю діяльності вірогідної більшості”.

“Ми вважаємо, що це та людина, яка розкаже Партії регіонів, як треба правильно виконувати закон і регламент”, – прокоментував цей вибір голова фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк.
“Кожен повинен голосувати за себе, не свистіти, слухати один одного – і розуміння буде. Народ України очікує від нас не протистояння, а конструктивної роботи”.
Володимир Рибак, спікер ВР України
Крім керівництва парламенту, депутати обрали голову уряду. Ним вдруге став Микола Азаров. Перед голосуванням, опозиція розпитала Азарова про “попередні покращення”. Також Ірина Фаріон запитала, чому регіонал ніяк не може вивчити українську мову. На що Микола Азаров відповів: “Я згоден з вами покращувати українську мову”.

Опозиція не підтримала ані кандидатуру Володимира Рибака на посаду спікера, ані кандидатуру Азарова на посаду прем’єра. Голова фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк пообіцяв з трибуни, що опозиція за “цей уряд” голосувати не буде.

“Ми взагалі не розуміємо, навіщо Янукович прийняв указ про те, щоб спочатку вас відставити, а потім вас призначити. Ми вважаємо, що за все несе персональну відповідальність Янукович. Він несе відповідальність за кожну дію, яка відбувається в країні. І хто буде прем’єром – мало кого цікавить”, – заявив Арсеній Яценюк.

Нова Рада, попрацювавши два дні, пішла на перерву до вівторка, 18 грудня.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG