Спеціальні потреби

Президент запропонував Азарова на посаду нового-старого прем’єр-міністра


Для того, щоб Микола Азаров знову став прем’єром, за це повинно проголосувати 226 депутатів. Це питання буде першим на порядку денному для народних обранців нового складу Верховної ради, які зберуться працювати 12 грудня. Кандидатуру Азарова називають зручною для різних політичних сил, проте сто відсотків гарантії переобрання прем’єра немає. Цього разу все буде залежати від кулуарних торгів за посади – кому що запропонує влада в обмін на голос за нового-старого прем’єра.

«Призначення Миколи Азарова дозволить продовжити процес системних реформ, ініційованих президентом Віктором Януковичем, і реалізованих Кабінетом міністрів під керівництвом Миколи Азарова з 2010 року», – сказав голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

За результатами виборів народних депутатів Партія регіонів, з урахуванням мажоритарних кандидатів, у новому парламенті отримала 185 місць, «Батьківщина» – 101, УДАР – 40, ВО «Свобода» – 37, КПУ – 32 місця. Таким чином, самостійно регіонали не набирають достатньо голосів для того, щоб провести Азарова на посаду прем’єра. Тому розпочалися торги за місця в уряді, припускають політологи.

Опозиція – проти

Опозиція не буде підтримувати кандидатуру Азарова, запевнив Голос Америки один з лідерів Об’єднаної опозиції Анатолій Гриценко, проте, хто саме задовольнив би опозицію він не уточнив.

«Це питання не має сенсу, внесена кандидатура Азарова – ми не голосуємо. Опозиція не буде голосувати за такі кадрові призначення», – сказав Гриценко. Він уточнив можливі аргументи, які буде використовувати ПР при переговорах з комуністами. «Те, що вони постійно робили – пропонувати посади в уряді, це їх справи».

В партії УДАР також заявили, що не будуть голосувати за кандидатуру Азарова. У заяві, яку поширила прес-служба партії, ідеться про те, що вибір президента Януковича свідчить, що у влади більше немає людей, які б могли кваліфіковано вирішувати проблеми в соціальній сфері та економіці.

«В ситуації, коли всі експерти говорять про кризу, яка реально загрожує економіці України, глава держави знову пропонує країні прем’єра-ретрограда, що разом зі своєю командою вже завалив всі «реформи», який не приховує своєї зневаги до всього українського, відкрито виступає за зміну зовнішнього курсу України, керує Держбюджетом в ручному режимі і зловживає своєю посадою для лобізму наближених до влади структур", – йдеться у заяві партії УДАР.

Представники ВО «Свобода» також заявили, що не будуть підтримувати кандидатури, яку запропонував президент.

Влада знайде необхідні голоси

На противагу своїм попереднім заявам, що КПУ не буде співпрацювати з ПР, голова партії Петро Симоненко сказав, що комуністи у понеділок-вівторок будуть вирішувати, чи підтримувати кандидатуру Азарова.

Навіть за таких заяв представників політичних сил у парламенті, експерти переконані, що влада знайде необхідні голоси для того, щоб Азаров знову став прем’єр-міністром.

«Я не думаю, що буде щось зірвано. Регіони знайдуть голоси. Азаров дуже багатьох влаштовує. Президент висунув саме його, бо знає, що він може набрати достатньо голосів підтримки», – сказав Голосу Америки заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Кандидатура Миколи Азарова зручна для президента. По-перше тому, що він не зможе стати конкурентом Януковичу, за словами Голобуцького, він не має політичного майбутнього, а тому легко задовольняє амбіції президента. По-друге, якщо якось буде змінюватися ситуація у країні, Янукович завжди зможе відправити Азарова у відставку, попередньо повісивши провину за промахи в економічній та соціальній політиці. А потім запропонує нового зручного кандидата.

Політолог припускає, що Азаров теоретично влаштовує опозицію, і його кандидатура викликає куди менше супротиву, ніж інші потенційні претенденти, як то голова Нацбанку Сергій Арбузов.

«Азаров зручний для опозиції також. Якби обрали якогось молодого реформатора, який би хотів працювати, проявити себе, було б багато незрозумілого. А так, для опозиції все зрозуміло – був Азаров, став Азаров, не потрібно нічого змінювати», – сказав Голобуцький.

Захід і Схід не очікують змін
Всі чудово розуміють, що у нас виконавчу владу хоча формально представляє прем’єр-міністр, але хто б ним не став – ця людина буде асоціюватися з курсом який обирає президент, тому кардинальних змін ніхто не очікує.
Голобуцький.

Новому прем’єру доведеться вирішувати багато економічних проблем, які перейшли у спадок від попереднього складу уряду. Серед них, переговори з МВФ про кредит, який допоміг би погасити вже існуючий зовнішній борг у 9,1 мільярда доларів. Також новий прем’єр повинен буде вирішити питання, чи продовжувати переговори про співробітництво з Митним союзом та утримати курс долара хоча б на рівні заявлених 8,4 гривні за долар.

Проте, для іноземних партнерів України, як із Заходу, так і зі Сходу, кандидатура нового прем’єр-міністра не грає важливої ролі, адже всі вже зрозуміли, що рішення все одно приймає президент.

«Всі чудово розуміють, що у нас виконавчу владу хоча формально представляє прем’єр-міністр, але хто б ним не став – ця людина буде асоціюватися з курсом який обирає президент, тому кардинальних змін ніхто не очікує», – сказав Голобуцький.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG