Спеціальні потреби

Представників ПАРЄ не пустили до Тимошенко


До ув’язненої Юлії Тимошенко не пустили представниць Моніторингового комітету ПАРЄ. Марієтта де Пурбе-Лундін та Маіліс Репс приїхали в Україну, щоб побачити, як тут виконують резолюцію Асамблеї Ради Європи.

Проте Пані Пурбе-Лундін та пані Репс зустрілися із спікером парламенту Володимиром Литвином та висловили стурбованість щодо такого рішення Державної пенітенціарної служби. Прес-служба Верховної Ради замовчала відповідь Володимира Литвина на таку заяву. Генпрокурор Віктор Пшонка вже пообіцяв, що посприяє організації візиту до екс-прем’єра.

Натомість спікер розказав представницям ПАРЄ про реформи законодавства, які відбуваються в Україні, зокрема про підготовку нового Кримінально-процесуального кодексу та інших законопроектів. Також Володимир Литвин зазначив, що парламент працює над виконанням останньої резолюції ПАРЄ щодо функціонування демократичних інституцій в країні.

У середу завершився розгляд матеріалів до іншої справи щодо Юлії Тимошенко, яка стосується корпорації «Єдині енергетичні системи України». Про це заявив заступник прокурора Євген Блажівський. Він повідомив, що прокуратура вимагає від Юлії Тимошенко відшкодування у розмірі 19,5 мільйона гривень. За словами Блажівського, мова йде про розкрадання бюджетних засобів та несплату податків. Тепер справу із обвинувачувальним вироком направили до прокурора Харківської області для затвердження та скерування до суду.

Захист екс-прем’єра у свою чергу заявив, що не встиг повністю ознайомитися із матеріалами зазначеної справи. В коментарі Радіо «Свобода» адвокат Сергій Власенко зазначив, що до захисту долучилися ще два захисники – Євгенія Тимошенко та Олександр Плахотнюк, і вони тільки розпочали знайомство із матеріалами. Втім, Сергій Власенко повідомив, що та частина справи, яку захист вже прочитав, не відрізняється від закритої Верховним судом у 2002 році через відсутність складу злочину.

На захист екс-прем’єра у середу вийшли під адміністрацію президента декілька сотень активістів. Прес-служба партії «Батьківщина» повідомила, що вони тримали карикатури на Віктора Януковича, скандували «Юлі волю!» і «Банду геть!».

В партії Тимошенко була створена окрема робоча група із захисту екс-прем’єра від катувань та нелюдського поводження. У вівторок депутати з групи направили скаргу до Комітету проти катувань у Женеві.

Державна пенітенціарна служба України продовжує повідомляти, що стан Юлії Тимошенко покращується, вона починає більше ходити, хоч із ходунками. Втім, від призначеного лікування засуджена відмовляється, інформує служба.

«Лікарі МОЗ України у присутності начальника медико-санітарної частини Качанівської виправної колонії повторно попередили засуджену про її особисту відповідальність за стан її здоров’я в подальшому при відмові від рекомендованого лікування», - вказали у прес-службі.

XS
SM
MD
LG