Спеціальні потреби

Суд у справі ЄЕСУ перенесли на 31 липня


«Акваріум» у залі харківського суду залишився порожнім. Екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко не потягли на слухання силоміць, – всупереч побоюванням її адвокатів та депутатів із БЮТ, які з раннього ранку, охороняючи свого лідера, чергували у харківській лікарні «Укрзалізниці».

Суд у справі корпорації ЄЕСУ, який відкладався вже не раз через відсутність підсудної, перенесли знову. Цього разу – на 31 липня. Рішення взяти нову тижневу перерву оголосив у понеділок головуючий суддя Київського районного суду Харкова Костянтин Садовський.

Цей раунд поєдинку з українською Фемідою опозиція може вважати виграним. Проте невідомо, чи виграє наступний і чи довго скляній клітці, призначеній для Тимошенко, залишатися порожньою. Прокурори наполегливо гнуть свою лінію: мовляв, підсудна занадто довго лікується, а судові засідання не можна переносити вічно.

На засіданні у понеділок суддя Садовський зачитав висновки проведеної судово-медичної експертизи. Як стверджує документ, хвороба Тимошенко хронічна, не тяжка і життю не загрожує. «Медичних протипоказань щодо участі підсудної в заходах поза межами медичного закладу немає», – процитував суддя висновок судмедекспертів.

Натомість захисник екс-прем‘єра Сергій Власенко проти такого висновку протестує. Судмедекспертизу він назвав незаконною – оскільки її провели без огляду хворої, а лише на основі медичної картки. Власенко акцентував також увагу на розмитому формулюванні про можливість «участі підсудної в заходах поза межами медзакладу». За його словами, такий висновок ще не дає права примусово доправляти Тимошенко у суд.

«Зверніть увагу: експерти не відповіли на питання, чи може Юлія Володимирівна Тимошенко брати участь за станом здоров’я в судовому засіданні. Експерти не надали позитивної відповіді на це питання», – сказав Власенко журналістам у Харкові.
Зверніть увагу: експерти не відповіли на питання, чи може Юлія Володимирівна Тимошенко брати участь за станом здоров’я в судовому засіданні. Експерти не надали позитивної відповіді на це питання».
Сергій Власенко, захисник


Своєю чергою, прокурори стверджують: медекспертиза за документами цілком законна, а висновки її свідчать, що жодних перешкод для участі Тимошенко у судових засіданнях нема.

«Однозначно, з судово-медичної експертизи випливає достатньо чіткий висновок: підсудна за станом здоров’я може брати участь у судовому засіданні, може сприймати інформацію, відповідати на запитання», – сказала журналістам представник держобвинувачення Марина Капінос.

Так чи інакше, суддя долучив висновки медекспертів до матеріалів справи. Суд також надав час екс-прем’єрці та її адвокатам, до наступного засідання 31 липня, ознайомитися з трьома томами цих висновків.

А тим часом соратники Тимошенко запідозрили суддів у підступі. Засідання не випадково перенесли на 31 липня, бо саме на цей день призначено з’їзд об'єднаної опозиції. Таке заявив, коментуючи рішення суду, керівник парламентської фракції БЮТ-Батьківщина Андрій Кожем’якін. Він, однак, запевнив, що з’їзд не завадить опозиційним депутатам 31 липня приїхати в Харків і захистити свого лідера.

Нагадаємо: адвокати Юлії Тимошенко заявляють про те, що харківський суд навмисно форсує розгляд справи ЄЕСУ. За їх словами, влада прагне винести другий обвинувальний вирок екс-прем’єрці ще до того, як за розгляд її справи 28 серпня візьметься Європейський суд з прав людини.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG