Спеціальні потреби

Генпрокуратура знову полякала вустами Кузьміна


Проти Кучми можуть поновити кримінальну справу; на Тимошенко вже у вересні чекає звинувачення у вбивстві; Луценку виплатять компенсацію, але на волю не випустять. Такі заяви зробив у четвер в інтерв’ю газеті «Сегодня» перший заступник генпрокурора Ринат Кузьмін. Відомий провісник і глашатай української Феміди, Кузьмін уже не раз робив гучні заяви, за якими невдовзі слідували кримінальні справи. Чи справдяться й нинішні віщування Генпрокуратури? За коментарями Голос Америки звернувся до експертів.

Кучма знову на гачку?

Закриту кримінальну справу проти екс-президента Леоніда Кучми можуть відкрити знову. Як випливає з інтерв’ю Кузьміна газеті «Сегодня», звинувачення у причетності до вбивства журналіста Ґеорґія Ґонґадзе, висунуте Кучмі Генпрокуратурою, залишається в силі. А те, що справу нещодавно закрив Вищий спеціалізований суд «за недостатністю підстав», нічого не означає.

«У слідчого тепер є можливість доопрацювати матеріали і зібрати, цього разу, достатньо підстав для порушення нової кримінальної справи проти Кучми», - заявив Кузьмін.

Коментуючи погрозу, озвучену заступником генпрокурора, політологи висувають різні припущення, за виключенням одного. Про що точно не йдеться, так це про намір встановити істину і покарати винних у вбивстві Ґонґадзе, – вважає професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Наша Генпрокуратура і, зокрема, Ринат Кузьмін давно довели свою незацікавленість у розслідуванні гучних кримінальних справ. І водночас показали свою абсолютну політичну заанґажованість, активно коментуючи справи опозиціонерів. Причому тут вони переходять межі допустимого з правової точки зору, – я маю на увазі різноманітні заяви, які робив Кузьмін, у тому числі за кордоном, стосовно Тимошенко. Тобто діяльність Генпрокуратури цілком і повністю політизована. Що ж до заяви про намір поновити справу Кучми, то я абсолютно переконаний, що це теж політтехнологія Банкової. Я думаю, метою є, по-перше, відволікти увагу від того, що відбувається в країні, і показати, що, мовляв, у нас судочинство не вибіркове. І друга мета – залякати напередодні виборів олігархів. Показати їм, що проти них є компромат, щоб їхні телеканали «правильно» висвітлювали перебіг виборчої кампанії і не фінансували опозицію», – сказав Гарань Голосу Америки.

Політологи припускають також, що причиною нинішнього залякування Кучми міг бути намір влади фінансово «пощипати» його зятя Віктора Пінчука. Так вважає, зокрема, керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Я завжди говорив про те, що усі справи, які то відкриває, то закриває прокуратура, дають їй змогу знову й знову тримати на гачку колишнього президента Кучму. Він їх цікавить, звичайно, не як політичний «гігант думки», а скоріше як людина, яка має фінансові можливості призупинити оцей підвищений інтерес до себе з боку Генпрокуратури. Адже щоразу як вони говорять – «ми закрили справу», або «ми відкрили справу», – фінансово-промисловій групі Пінчука доводиться шукати дотепні відповіді», – сказав Небоженко Голосу Америки.
У слідчого тепер є можливість доопрацювати матеріали і зібрати, цього разу, достатньо підстав для порушення нової кримінальної справи проти Кучми».
Ренат Кузьмін

Натомість представник вдови Ґонґадзе Валентина Теличенко зичить Генпрокуратурі наполегливості у доведенні обвинувачення, яке сама ж ГПУ висунула Кучмі.

«Для Генеральної прокуратури це повинно бути справою честі – довести ту версію, якої вони дотримуються. На сьогоднішній день Генеральна прокуратура в обвинуваченні Пукачу обстоює версію, що замовниками вбивства Ґонґадзе були Кравченко і Кучма, а свідком був Литвин. Отже, справа честі для Генеральної прокуратури доводити цю версію, яку вони заявили», – сказала Теличенко в коментарі Голосу Америки.

Тимошенко назвуть вбивцею у вересні?

Звинувачення Тимошенко у причетності до вбивства Щербаня готове, чекають лиш на виписку екс-прем'єрки з лікарні. Як повідомив Кузьмін газеті «Сегодня», звинувачення пред'являть десь у середині вересня.

«У нас достатньо підстав, щоб пред'явити Тимошенко звинувачення», – заявив Кузьмін. За його словами, прокуратура впевнена, що екс-прем'єрка була співучасницею вбивства. Будь-які інші версії, як він сказав, уже перевірені й виключені.
Це завжди несподіванка і розчарування, коли представники української держави, включно з Генеральною прокуратурою, роблять публічні заяви, які виглядають визначальними для результатів майбутніх судових процесів».
Пітер Стано, речник єврокомісара


Представник ГПУ сповістив також про ще одну кримінальну справу, порушену проти Тимошенко. Цього разу – буцімто за фактом побиття нею співробітника слідчого ізолятора, який перебував при виконанні службових обов'язків і намагався відвести її на медобстеження.

Нове звинувачення обурило захисників і рідних Тимошенко. А з Європи українській владі вкотре нагадали, що неприпустимо публічно звинувачувати людину до суду. «Це завжди несподіванка і розчарування, коли представники української держави, включно з Генеральною прокуратурою, роблять публічні заяви, які виглядають визначальними для результатів майбутніх судових процесів», – сказано в заяві речника єврокомісара Штефана Фюле Пітера Стано, оприлюдненій у четвер.

Луценку віддадуть компенсацію за арешт, але з тюрми не відпустять?

Коли рішення Європейського суду з прав людини щодо Юрія Луценка набуде чинності, а сума відшкодування за незаконний арешт буде визначена, то цю суму Луценкові виплатять.

«Це буде виконано», – пообіцяв Кузьмін.

Водночас із тюрми екс-міністра не відпустять, бо рішення Європейського суду не стосується вироку, винесеного йому судом.

«От якби в момент набрання чинності рішенням Євросуду Луценко був під слідством і заарештований, то ми зобов’язані були б його звільнити. Тепер же – ні», – сказав перший заступник генпрокурора.

Зі сказаним Кузьміним частково погоджується представник Юрія Луценка в Європейському суді Валентина Теличенко. Як каже вона, рішення Євросуду про незаконність арешту Луценка (яке вже ухвалене і набуде чинності на початку жовтня) справді означає виплату йому 15 тисяч євро компенсації, але не означає звільнення. Луценка залишать у тюрмі. Однак його зобов’язані будуть негайно відпустити, коли Європейський суд ухвалить наступне рішення – про позбавлення Луценка права на справедливий суд. Адвокат Теличенко пояснила Голосу Америки правові нюанси:
Прикро, коли хтось вирішує свої політичні забаганки і реалізує свої політичні плани, а розраховуються платники податків».
Валентина Теличенко, адвокат
«Ця справа Луценка, по якій уже є рішення Європейського суду, стосується порушення статті 5 Європейської конвенції – незаконний арешт. І в рішенні фактично ідеться про те, що Луценка незаконно заарештували і утримували під вартою півтора року впродовж усього досудового і судового слідства. Справді, із рішення Євросуду в ЦІЙ справі не випливає необхідність негайно звільнити Юрія Віталійовича. Натомість українська Феміда допустила надзвичайно багато порушень статті 6 Європейської конвенції – про право на справедливий суд. І як тільки усі національні інстанції буде пройдено, як тільки закінчиться касаційне провадження в справі, Європейський суд отримає скаргу Юрія Віталійовича на порушення його права на справедливий суд. От, власне кажучи, у цій другій справі рішення Європейського суду – я переконана – буде таким, яке зобов’яже державу Україна негайно звільнити з-під варти Юрія Віталійовича. І, звичайно ж, грошове відшкодування буде істотно більшим».

Як додає Теличенко, її підзахисний наполягає, щоб ці видатки були покладені на винуватців цих політичних рішень, а не на бюджет.

«Прикро, коли хтось вирішує свої політичні забаганки і реалізує свої політичні плани, а розраховуються платники податків. Причому двічі: спочатку, оплачуючи зарплату порушникам прав людини, які повинні сидіти за ґратами, а потім ще й виплачуючи компенсацію потерпілим. Для того щоб відновити ці кошти в державному бюджеті, Луценко кілька разів робив заяву, що він наполягатиме (і я переконана, що його наполягання увінчається успіхом) на тому, аби до кримінальної відповідальності було притягнуто тих, хто зловживав владою, службовими повноваженнями. І щоб саме з них було стягнуто всі кошти, витрачені у зв’язку з цими порушеннями”.

Адвокат не береться прогнозувати, коли може бути ухвалене наступне рішення Євросуду в справі Луценка. Проте за її словами, кожній заяві українських політв’язнів суд надає статус пріоритетності. Тому рішення Європейського суду, яке зобов'яже державу Україна відпустити Луценка на волю, не за горами, – переконана Теличенко.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG