Спеціальні потреби

Почалися похорони перших жертв торнадо – надходить гуманітарна допомога


У Оклахомі ховають жертв торнадо
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

У Оклахомі ховають жертв торнадо

У містечку Мор, що біля Олагома-Сіті, яке найбільше постраждало від нищівного торнадо, почали ховати жертв. За останніми цифрами, за 45 хвилин, протягом яких стихія плюндрувала містечко, загинули 24 особи. Десятеро з них – були ще дітьми.

У неділю до Мора прибуде президент США Барак Обама. Втім тим, хто пережив торнадо, необхідне щось більше, ніж співчуття – торнадо буквально перетворив місто на звалище. Тепер з усієї Америки туди невпинно надходять пожертви та гуманітарні вантажі.

Будинку Лінди Берни більше немає. У 1999 році жінка допомагала шукати живих серед звалищ, залишених іншим торнадо. Тепер вона сама – жертва. Лінда говорить:

«Ми вибивали двері, шукали живих. Тепер я сама потребую допомоги. Хто б міг це передбачити!»

Сотні таких людей як Берна тепер спробують почати життя наново. Місцева баптистська церква розгорнула на своїй території кризовий центр.Тут ті, чиї будинки повністю зруйновано або понівечено, можуть отримати прихисток та їжу. Місцева влада та приватні групи працюють спільно. Пожертви та гуманітарна допомога надходять як з Оклагоми, так і з інших штатів.
На місці працюють Федеральна агенція у справах надзвичайних ситуацій США, Червоний Хрест та чимало інших. Страхові агенти допомагають постраждалим заповнювати форми.

Представники однієї з них…роздають морозиво.

Місцева мешканка Наташа каже, що оперативно отримала кошти на ремонт даху:

Пожертви та гуманітарна допомога надходять як з Оклагоми, так і з інших штатів. На місці працюють Федеральна агенція у справах надзвичайних ситуацій США, Червоний Хрест та чимало інших. Страхові агенти допомагають постраждалим заповнювати форми.
«Вони просто попросили нас оцінити наші збитки, поводились люб’язно і прийняли нашу заяву».

Страхова компанія привезла спеціальний мобільний центр із сусіднього штату Техас. На місці заяви постраждалих приймають 120 співробітників.

Торнадо знищив та пошкодив майже 12 тисяч будинків. Сума збитків, за попередніми оцінками, перевищує два мільярди доларів. Втім, говорить Джон Доак з місцевої Страхової комісії, матеріальні збитки – ніщо у порівнянні із втратою життя:

«Безліч людей допомагає постраждалим. Ми надаємо поміч з будинками, автівками, але все втрачене можна відновити – окрім життя».

У п’ятницю відновлювальні роботи не на довго зупинились, коли у церкві почалися перші поховальні церемонії жертв стихії.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG