Спеціальні потреби

Барак Обама пропонує легалізувати нелегальних іммігрантів


Президент США Барак Обама, вперше з часу обрання на посаду, відвідав прикордонний з Мексикою район. Президент США прибув у місто Ель Пасо, штат Техас, намагаючись зрушити з мертвої точки одне з найбільш суперечливих питань у сучасній Америці: що робити з 11-ма мільйонами нелегальних іммігрантів, які, як вважається, перебувають зараз у США.

Розбіжність поглядів республіканців та демократів на те, як подолати проблему нелегальної імміграції заблокувала хід імміграційної реформи, яку проштовхує Обама. Президент закликав своїх опонентів, республіканців у Конгресі, повернутися за стіл переговорів.

Республіканці відмовляються продовжувати розмови, поки уряд не забезпечить надійний захист кордону з Мексикою від напливу нових нелегалів. За словами Обами, уряд вже багато чого зробив у цьому напрямку. З 2004-го року кількість прикордонників у регіоні збільшилась вдвічі, а конфіскація грошей, зброї і наркотиків за цей час зросла у кілька разів. Втім, як висловився Барак Обама, республіканці ніколи не будуть задоволені прогресом:

«Може вони хочуть, щоб ми побудували на кордоні рів з водою і запустили туди алігаторів? Їх нічим не задовольниш. І я це розумію. Це лише політика».

Обама заявив, що розуміє роздратування, яке виникло у латиноамериканській громаді через буксування реформи. До нього постійно звертаються правозахисники, які кажуть, що місцева влада вдається до примусових депортацій, часом без достатніх на те підстав. Вони просять президента втрутитись. Але таке втручання неможливе, без участі Конгресі, заявив Обама:

«Вони би хотіли, щоб я оминув Конгрес і змінив закон самостійно. Але так демократія не працює. Нам потрібно боротися, щоб провести справжню, комплексну реформу».

Президент пропонує 3 основні елементи реформи:

- Подальше посилення безпеки кордону,

- Накладення жорстких покарань на компанії, які наймають на роботу людей без документів,

- Надання можливості для теперішніх нелегалів легалізуватися, якщо вони визнають, що порушили закон, заплатять штраф і податки за минулі роки, а також вивчать англійську мову.

Обама також закликав Конгрес повернутися до розгляду закону під назвою «Закон про мрію» (DREAM ACT), який би дозволив дітям нелегальних іммігрантів, які вчаться в університетах чи служать в армії, також отримати легальний статус. Цей закон минулого року відхилив Сенат США. Обама вважає, що молоді люди повинні мати шанс стати частиною цього суспільства:

«Ми мусимо припинити карати невинних молодих людей за дії їхніх батьків. Ми мусимо дати їм шанс отримати освіту чи служити у війську. Тому «Закон про мрію» мусить бути прийнятий».

Голоси іспаномовної громади будуть критично важливими для Обами на виборах у 2012-му році. У 2008-му за нього проголосували 67% виборців цієї категорії. Втім, за два роки перебування у Білому домі, Обама став менше популярний серед латиноамериканців. Частково через відсутність прогресу в імміграційній реформі. Обама сподівається, що провівши реформу, йому вдасться повернути собі підтримку іспаномовної громади і переобратися на другий термін.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG