Спеціальні потреби

Африканська подорож Обами – перспективи і надії


Обама їде у Африку, але досягнень там має небагато - оглядачі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Обама їде у Африку, але досягнень там має небагато - оглядачі. Відео

Президент США Барак Обама у четвер вирушає з офіційним візитом до Африки. Цього разу він відвідає батьківщину свого батька – Кенію, та Ефіопію. Головними темами під час цього візиту будуть питання безпека та торговельно-економічне співробітництво, Барак Обама візьме участь у Глобальному саміті підприємництва та виступить перед Африканським Союзом. За словами оглядачів, з часу приходу Обами до влади, Сполучені Штати поступились Китаю як найбільшому торговельному партнеру Африки.

Інтригою візиту лишається також питання, чи відвідає американський президент селище, де досі проживає родина його батька. Барак Обама сказав:

«Я їду на батьківщину свого батька, в Кенію, та вперше відвідаю Ефіопію».

Проте президент США не заїде у селище свого батька Колего, де нині проживає його «бабуся Сара», так Обама називає останню дружину свого покійного дідуся.

Сара Обама, третя дружина дідуся Барака Обами, сказала:

«Я не шкодуватиму, якщо він до нас не заїде. Він їде сюди працювати, то ж дозвольте йому виконувати свої обов’язки. Одного дня звісно він приїде, він тут є сином, і я не можу сердитися, якщо він не приїде мене побачити. Ми бачились у листопаді, коли я їздила до США отримати свою нагороду».

З часу приходу на посаду президент Обама вперше відвідає країну свого батька – Кенію:

Дейвид Мутеті, мешканець Найробі, столиці Кенії:

«Я не можу сказати, що він зробив багато для нас, ми чекали його досить довгий час, і він ніколи не приїжджав. Але тепер, дякувати Богу, він згадав про свою батьківщину».

За останні два роки Кенія чимало потерпала від рук терористів, серед найбільш гучних нападів – захоплення студентського містечка міста Гарісса 2 квітня цього року, коли загинуло 148 людей. Зростання рівня насильства посилило міжнародний тиск на президента Кенії.

Говорить президент Кенії Угуру Кеньятта:

«Ми дуже тісно співпрацюємо з американськими агенціями у нашій боротьбі з тероризмом, і я впевнений, це питання буде на порядку денному, на ньому ми надалі будемо наголошувати саме під час цієї зустрічі (з президентом Обамою – ред.). Зміцнення нашого партнерства, зміцнення співпраці є нашою спільною метою, аби переконатись, що не лише Кенія, а й увесь світ є вільним від тих, хто поділяє негативні погляди на решту суспільства».

Президент Кеньятта під час зустрічі з президентом Обамою у Найробі, підніматиме також питання збільшення американських інвестицій в Кенію:

«Африка є місцем надзвичайної динаміки, це один із найшвидше зростаючих ринків у світі, дивовижні люди, надзвичайна життєздатність, вони мають потенціал стати центром глобального економічного зростання. Тому я як президент важко працюю, щоб вивести Африку на новий рівень, щоб збільшити американський експорт, запустити ініціативи розвитку інвестицій та торгівлі, охорони здоров’я, сільського господарства, безпеки продуктів харчування, підтримувати розширення електрифікації, збільшувати можливості нової генерації африканських лідерів».

За словами економічних оглядачів, Сполучені Штати повинні почати змінювати своє ставлення до Африки від континенту, що завжди потребує допомоги, до бізнес-партнера:

Джеймс Шикваті, економіст з Найробі, каже:

«Ми не хочемо, щоб Обама приїхав няньчитися з африканцями. Кращим є той тип президента, який знає, що саме гальмує Африку. Який знає, що африканцям не бракує умінь чи здібностей. Що зараз стримує Африку - це політична короткозорість, ми фокусуємося на короткотермінових цілях, замість того, щоб бачити більшу картину».

За словами оглядачів, Барак Обама, на відміну від своїх попередників, донині не мав багато досягнень в країнах Африки. Адміністрація Джорджа Буша значно посилила фінансування боротьби з ВІЛ/СНІДом по всьому африканському континенту, Білл Клінтон скоротив торговельні обмеження на імпорт з 35 африканських держав. А після того, як Барак Обама прийшов до влади, Китай з 2009 року обігнав Сполучені Штати як найбільший торговельний партнер Африки.

Водночас у Білому Домі з такими закидами не погоджуються і вказують на зусилля Обами під час боротьби з вірусом Ебола у Західній Африці та на інвестиції США.

Говорить радник президента Обами з питань національної безпеки Сузан Райс:

«Очевидно, президент Обама є унікальним. По-перше, тому що це його четвертий візит в Африку. Ніколи торговельні відносини між Африкою та США не були сильнішими, ніж зараз. Ще ніколи США не мали зобов’язань в Африці на 32 мільярди доларів інвестицій у приватний та державний сектор».

Та, не зважаючи на заяви адміністрації говорити про глибокі африкансько-американські торгові відносини є перебільшенням, – кажуть економісти. Порівняно з фінансами, які вливає Китай в інфраструктуру африканського континенту, американські інвестиції в Африку є мізерними. До прикладу, лише в 2013 році торгівля між Китаєм та Африкою сягала 200 мільярдів доларів, китайські товари з’явилися майже в кожній африканській родині.

Після Кенії Барак Обама відвідає Ефіопію, де зустрінеться із прем’єр-міністром країни та стане першим американським президентом, що виступить перед представниками Африканського Союзу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG