Спеціальні потреби

NYT: штаб Обами розглядав заміну Байдена на Клінтон у 2012 році


Барак Обама і Гілларі Клінтон
Барак Обама і Гілларі Клінтон
Радники президента Барака Обами розглядали можливість заміни віце-президента Джозефа Байдена на Гілларі Клінтон в ході передвиборної кампанії 2012 року, але прийшли до висновку, що це не зможе істотно допомогти його переобранню.

Про це повідомила газета New York Times, посилаючись на нову книгу, присвячену передвиборній кампанії, яка була написана журналістами Марком Гальперіном (Mark Halperin) і Джоном Гайлеманном (John Heilemann).

Офіційні особи неодноразово спростовували чутки, які часто кружляли, що команда Обами обговорювала можливість заміни Байдена на Клінтон, яка в той час займала посаду державного секретаря.

У книзі Гальперіна і Гайлеманна «Подвійна ставка» (“Double Down”) говориться, що старші помічники Обами в таємниці проводили опитування громадської думки і великі дослідження із залученням фокус-груп, щоб оцінити доцільність такого кроку.

Кінець кінців вони вирішили, що заміна Байдена на Клінтон не призведе до суттєвого підвищення шансів Обами на переобрання, стверджують автори книги.

Вільям Дейлі, який у той час очолював апарат Білого дому, повідомив газеті, що під час кампанії він розглядав самі різні ідеї, в тому числі і цю.

«Якщо пам'ятаєте, в той час становище президента було досить хитким, і ми всі думали: Боже мій, що ж нам робити?» - сказав Дейлі.

Разом з Байденом Обама здобув переконливу перемогу над республіканцем Міттом Ромні на виборах в листопаді 2012 року.

І Байден, і Клінтон вважаються можливими кандидатами в президенти на виборах 2016 року. Можливо, розкриття деталей передвиборної кампанії 2012 року означає, що президент Обама хоче в завуальованій формі висловити підтримку одному з кандидатів, але поки що з достовірністю цього стверджувати не можна.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG