Спеціальні потреби

Три скандали для Обами


Три скандали для Обами
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Три скандали для Обами

Звільнений через останній гучний скандал з посади керівника Податкового управління США Стівен Міллер свідчив у п’ятницю у Конгресі. Він вибачився за роль його відомства у здійсненні неправомірних перевірок опозиційних консерваторів і заявив, що дії його підлеглих не були навмисними чи політично мотивованими.

Тим часом міністр юстиції США Ерік Голдер також цими днями відповідає на досить незручні запитання конгресменів. У середу на слуханнях Комітету з юридичних питань його розпитували про гучні скандали, які просочилися у ЗМІ останніми днями. Один з них стосується справи нападу на американське консульство у Бенгазі, інший - прослуховування телефонних розмов журналістів Associated Press, і нарешті – скандал, пов’язаний з Податковим управлінням. Все це обернулося складним тижнем як для Еріка Голдера, так і для самого президента США.

Президент Обама потрапив у складну ситуацію – кілька гучних скандалів одночасно розгорілися навколо членів його адміністрації. Законодавці, як республіканці, так і демократи, обурені діями податківців, які особливо прискіпливо розглядали прохання про звільнення від податків організацій пов’язаних з консервативним «Рухом чаювання», що об’єднує опонентів Барака Обами.

Спікер Палати представників Джон Бейнер:

«Податківці зізналися, що переслідували консерваторів. Я хочу запитати не «хто через це подасть у відставку?», а хто «через цей скандал сяде у в’язницю?».

Президент, не вагаючись, прийняв відставку директора Податкової служби країни:

«Це недопустимо. Американці мають повне право обурюватися. Я особисто обурився, коли дізнався про це. Я не прийматиму такі дії, особливо у Податковій службі».

Республіканці, каже лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл, вимагають відповідей та глибшого розслідування справи:

«Зараз ми побачили лише верхівку айсберга. Американці чекають на відповіді, і я збираюся їм допомогти дістатися до самого низу цього льодовика».

Скандал з Податковою лише один з кількох гучних скандалів навколо адміністрації Обами. Так, республіканці продовжують вимагати знайти винних у загибелі американських дипломатів у Бенгазі. А Міністерство юстиції намагається виправдати незаконне прослуховування телефонних розмов журналістів Associated Press.

‪Конгресмен-республіканець Джеймс Сенсенбреннер каже, що, за ознаками, Міністерство юстиції почувається безкарним за речі, які вони роблять незаконно».
Податківці зізналися, що переслідували консерваторів. Я хочу запитати не «хто через це подасть у відставку?», а хто «через цей скандал сяде у в’язницю?
Мітч Макконнелл

Чимало законодавців від Демократичної партії, як також правозахисники уже заявили, що прослуховування телефонних розмов журналістів може вплинути на свободу слова.

Виглядає, що президент Обама може приєднатися до довгого списку своїх попередників, які під час другого терміну президентства опинилися у скандальних ситуаціях.

Глава апарату Білого дому в адміністрації Рейґана Кен Дуберстайн каже, що кожен президент на 5-6-му роках правління зіштовхується з проблемами. Якщо у нього немає гарних стосунків з обома палатами Конгресу чи абсолютної підтримки народу, йому нема на кого покластися.

Річард Ніксон пішов у відставку через скандал з прослуховуванням політичних опонентів у 1974 році. Рональд Рейґан на другому терміні виявився вплутаним в іранський скандал. Білл Клінтон прославився через роман з Монікою Левінскі, ледве втримавшись у президентському кріслі.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG