Спеціальні потреби

США: «Північний потік-2» загрожує Україні


Новий маршрут поставок російського газу в ЄС позбавить Україну 2 мільярди доларів на рік

Проект будівництва трубопроводу для збільшення обсягів поставок російського газу до Німеччини може позбавити Україну більше 2 мільярдів доларів у вигляді транзитних зборів і суперечить завданню ЄС щодо зниження енергетичної залежності від Росії, заявила в четвер представник влади США.

Європейський Союз у прагненні допомогти Києву після анексії Криму намагається зміцнити енергетичні зв'язки з Україною, у той час як Росія погрожує припинити постачання газу через території сусідньої країни.

«Напрошується питання: навіщо однією рукою підтримувати Україну, а другою - душити її?» - заявила заступник помічника держсекретаря з енергетичної дипломатії Робін Данніґан на профільній конференції.

«Припинення транзиту газу по території України позбавить її щорічного доходу в розмірі 2 мільярдів доларів», - нагадала Данніґан. Російська компанія «Газпром» вже постачає газ до Німеччини через Балтійське море по газопроводу «Північний потік», а проект «Північний потік-2» (Nord Stream-2) може подвоїти обсяги поставок до 110 мільярдів кубометрів на рік.

«Газпром» також у великих кількостях постачає газ до ЄС територією України, але заявив, що має намір відмовитися від цього маршруту. Останнім кроком у цьому напрямку став план будівництва нового газопроводу до Туреччини.

У вересні «Газпром» вступив в консорціум з компаніями Е.ОН, BASF / Wintershall, OMV, ENGIE і Royal Dutch Shell для будівництва газопроводу «Північний потік-2», який дозволить Росії постачати газ в обхід України з 2019 року. За оцінками «Газпрому», проект обійдеться в 9,9 мільярда євро.

Незважаючи на санкції, запровадженй США та ЄС проти Росії у зв'язку з анексією Криму і підтримкою проросійських сепаратистів у Східній Україні, енергетичні зв'язки між Москвою та Європою залишаються дуже тісними. Росія задовольняє близько третини енергетичних потреб ЄС.

«" Північний потік-2" насправді загрожує не лише виживанню України та її ресурсам, але і паливній диверсифікації в Європі, особливо в південно-східній Європі», - попередила Данніґан.

Побоювання Єврокомісії

Віце-голова Єврокомісії Марош Шевчович в четвер заявив, що поговорив з віце-канцлером Німеччини Зігмар Габріель, озвучивши йому побоювання Комісії з приводу того, що проект порушує чинні в ЄС правила.

За словами Шевчович, оскільки в даний момент використовується лише близько половини потужностей трубопроводів між Росією і Європою, виникає питання, навіщо потрібні додаткові конструкції.

«Як було продемонстровано у випадку з попередніми проектами, у тому числі з "Південним потоком", Європейська Комісія наполягає, що подібні проекти повинні здійснюватися з дотриманням європейського законодавства», - заявив він на конференції.

Проект «Південний потік», який передбачав поставку газу в обхід України через Чорне море і Болгарію, зустрів опір з боку ЄС, у зв'язку з чим Москва запропонувала новий маршрут через Туреччину, яка не є членом ЄС.

Дивіться також: Ось що чекає на Туреччину після несподіваної перемоги Ердогана

Ось що чекає на Туреччину після несподіваної перемоги Ердогана. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG