Спеціальні потреби

Лещата, в яких «Газпром» тримає Європу, слабнуть


Генеральний директорат з питань конкуренції Європейської комісії – це дуже ефективна сила, що ослаблює лещата, в яких «Газпром» тримає європейський енергетичний сектор. Про це пише Джуді Демпсі на сайті Carnegie Europe.

Цей орган стежить за чітким дотриманням Третього енергетичного пакета ЄС, мета якого полягає у створенні лібералізованого газового ринку в ЄС.

Згаданий документ «розокремить вертикально інтегровані газові компанії, які донедавна могли володіти майже монопольним становищем у виробництві, закупівлі та розподілі газу. Навіть більше, пакет передбачає доступ третіх сторін до газопроводів і відкритості тарифів для сприяння конкуренції (та нижчих цін) у галузі», – пише авторка.

2012 року Комісія почала антимонопольне розслідування цінової політики «Газпрому» в кількох державах – членах ЄС Східної та Центральної Європи, результати якого можуть з’явитися вже найближчим часом.

Антимонопольні органи ЄС також поклали край планам «Газпрому» збудувати газопровід «Південний потік», який мав пролягти з Росії через Чорне море до Болгарії та Центральної Європи. Це послабило б залежність Москви від транзиту через Україну та дало б їй прямий доступ до енергетичних ринків Південно-Східної Європи. Однак ЄК наполягла на доступі третіх сторін до газопроводу та попередила Болгарію про серйозні штрафні санкції в разі порушення Третього енергетичного пакета.

Окрім того, антимонопольні органи також зайнялися німецьким газопроводом OPAL, яким російський газ подається по газпромівському Північному потоку до Німеччини через Балтійське море. Комісія звинуватила «Газпром» у монополізації OPAL і наполягла, що він має обмежити користування газопроводом до 50%. Унаслідок цього «Газпром» відклав будівництво ще однієї гілки Північного потоку.

Наступним потужним ударом по «Газпрому» стала відмова німецького хімічного концерну BASF від угоди з російським енергетичним гігантом. Згідно з цією угодою, частка «Газпрому» в дочерній компанії BASF, Wingas, збільшилася б з 50 до 100%, і «Газпром» отримав би суттєвий доступ до торгівлі та зберігання газу в Німеччині.

«Робота в Європейської комісії нелегка, особливо тому, що деякі країни ЄС досі тримаються «Газпрому», а не урізноманітнюють своїх постачальників. Однак завзяття Комісії в антимонопольних справах доводить, що колись цілковита влада «Газпрому» в газовому секторі Європи слабшає», – підсумовує Демпсі.

XS
SM
MD
LG