Спеціальні потреби

Нобелівську премію з літератури присуджено письменниці з Канади


Еліс Манро
Еліс Манро
Нобелівську премію з літератури-2013 отримала канадська письменниця Еліс Манро. Про це повідомив представник Шведської академії.

У Нобелівському комітеті зазначили, що 82-річна Манро є майстром «короткої сучасної прози».

Манро почала писати ще в підлітковому віці. Протягом майже 30-річної письменницької діяльності Манро опублікувала низку оповідань. Вона - лауреат численних премій з літератури, включно з престижною нагородою канадського генерал-губернатора. У 2009 році вона стала переможцем Букерівської премії.

Нобель - коронна премія її кар’єри. Влітку цього року вона оголосила, що «писати мабуть уже не буде» та йде з літератури.

Для багатьох перемога письменниці стала несподіванкою. Адже фаворитами на отримання нагороди вважали японця Харукі Муракамі та білоруську письменницю Світлану Алексієвич.

Манро стала 13-ю жінкою-лауреатом в історії літературної Нобелівки. Грошова нагорода переможцю становить вісім мільйонів крон (понад 1,2 млн доларів).

Попереду ще оголошення лауреатів премії миру (11 жовтня) та з економіки (14 жовтня).
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG