Спеціальні потреби

Китайські інакодумці запрошені на Нобелівську церемонію до Осло


Демонстранти в Токіо вимагають звільнення Лю Сяобо
Демонстранти в Токіо вимагають звільнення Лю Сяобо

Дружина китайського лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо запросила понад 100 китайських інакодумців і знаменитостей представляти її чоловіка на церемонії вручення нобелівських премій в Осло. У відкритому листі, який поширюється в Інтернеті, пані Лю Ся пише, що дуже малоймовірно, що їй та її чоловікові буде дозволено виїхати з Китаю для участі в церемонії, що відбудеться 10 грудня в столиці Норвегії. Лю Сяобо перебуває у в’язниці за свою діяльність на користь демократії, а Лю Ся знаходиться під домашнім арештом з часу, коли її чоловіка обрано лауреатом премії.

У своєму листі пані Лю запрошує на церемонію 143 осіб, серед яких багато видатних інакодумців, що перебувають під наглядом органів безпеки з часу, коли повідомлено про признання премії. У списку запрошених, який оголошено в понеділок, є популярні представники кіно та виконавського мистецтва.

Також у понеділок 15 лауреатів Нобелівської премії миру опублікували листа, в якому закликали лідерів 20 провідних економічно розвинених країн світу, щоб вони чинили тиск на Китай на саміті Великої двадцятки наступного місяця для звільнення Лю Сяобо.

Серед підписантів є колишній президент США Джиммі Картер, духовний лідер Тибету на вигнанні Далай-лама і архієпископ у відставці Десмонд Туту з Південно-Африканської Республіки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG