Спеціальні потреби

Польща не пустила в країну російських мотоциклістів


Польські прикордонники не пустили в країну десять російських мотоциклістів з руху «Нічні вовки», які здійснювали мотопробіг з нагоди 70-річчя перемоги Червоної Армії над нацистською Німеччиною.

Неоднозначне ставлення до «Нічних вовків» викликане їхньою підтримкою російської анексії Криму.

У понеділок вранці група мотоциклістів під’їхала до польського кордону з боку Білорусі. Польські прикордонники допитували і оглядали їх протягом приблизно трьох годин, після чого не дозволили їм в’їхати в країну.

«Ці люди не перетнуть польський кордон», – заявив регіональний представник прикордонної служби Даріуш Сеницький.

Байкери планували проїхати через Східну Європу, щоб вшанувати пам’ять радянських солдатів, загиблих у ході бойових дій проти гітлерівської Німеччини. Вони планували відвідати місця їх поховань та інші місця, пов’язані з війною. До 9 травня вони планували приїхати до Берліна, щоб відзначити 70-ту річницю закінчення Другої світової війни в Європі 9 травня.

«Я дуже розчарований. Це беззаконня, – заявив 44-річний мотоцикліст і московський бізнесмен Віталій Кузнєцов. – Але ми ні в якому разі не збираємося відмовлятися від ідеї відзначити 9 травня в Берліні. Наша мета – Берлін».

Російський МЗС зажадав роз’яснень від польської влади і засудив її дії, які свідчать «про готовність на догоду кон’юнктурним міркуванням переписувати історію і, по суті, блюзнірство над подвигом тих, хто врятував Польщу і світ від фашизму».

У заяві МЗС йдеться, що «прикордонний перехід був демонстративно посилений військовими, начебто хотіли створити враження, що невелика група російських громадян, що прямують до Європи з найблагороднішими цілями, несе "загрозу"польській державі».

Польські органи влади наполягають, що рішення не носило політичного характеру, проте прем’єр-міністр Ева Копач та інші лідери назвали плани мотоциклістів «провокацією». При цьому вони не пояснили, чому вони так вважали.

Уряд Німеччини також висловив занепокоєння з приводу мотоциклістів, заявивши, що в країні їм будуть не раді.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG