Спеціальні потреби

Нью-Йорк готується до піку пандемії COVID-19. В Луізіані різко зросла смертність


Нью Йорк і Луізіана - у цих двох американських штатах коронавірус прогресує найбільше.

Напередодні місцеві власті там повідомили, що смертість від вірусу в цих штатах суттєво підскочила. Губернатори і лікарі б'ють на сполох щодо суттєвої нестачі засобів індивідуального захисту для медиків, а також апаратів штучної вентиляції легенів для пацієнтів.

Нью-Йорк очікує ще гіршого спалаху епідемії, і у них є усього декілька днів, аби підготуватися, - заявив напередодні мер міста Білл де Блазіо.

Ми не можемо говорити, що кожен штат - сам за себе, кожне місто - саме за себе.
Це не по-американськи.
Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо

За даними Університету медицини ім. Джона Хопкінса, лише за минулу добу у штаті Нью-Йорк кількість хворих на коронавірус зросла на 11 тисяч людей, померло за останню добу від вірусу 641 особа.

Найбільше потерпають від коронавірусу мешканці міста Нью Йорк, там понад 63 тисячі захворювань та понад 2,5 тисячі померлих, що дорівнює кількості жертв внаслідок тетористичної атаки 11 вересня 2001 року.

Білл де Блазіо на брифінгу в п'ятницю закликав федеральний уряд США мобілізувати американські збройні сили.

"Ми маємо справу з ворогом, який вбиває тисячі американців, і багато людей, яким не потрібно вмирати - вмирають", - сказав він.

"Ми не можемо говорити, що кожен штат сам за себе, кожне місто само за себе. Це не по-американськи”, - підсумував мер Нью Йорка.

"У США є майже 5 мільйонів лікарів та медсестер. У м. Нью-Йорк нам потрібно 45 тисяч, щоб приготуватися до найгіршого. Програма із призову на роботу могла б організувати та надіслати медиків, які доступні, сюди вже зараз і паотім відправити їх в інші міста і штати, де їх потребують", - пише у Твітері міський голова Нью-Йорка де Блазіо.

У 9 штатах американцям наказано залишатися вдома. Виходити на вулицю можна тільки за продуктами, до лікаря чи для легких занять спортом.

Починаючи із п’ятниці 4 квітня усім американцям уряд рекомендував носити захисні маски.

Між тим, президент США Дональд Трамп заявив, що це справа добровільна, і сам він до неї дослухатися не буде.

“З масками це буде дійсно добровільна справа. Ви можете це робити, але не зобов'язані. Я вважаю, що краще цього не робити," – сказав Дональд Трамп.

Ще одна гаряча точка у США - штат Луізіана. Місцева влада повідомляє про різкий стрибок смертності на 20%.

Усього в штаті від коронавірусу померло 409 людей, хворіють 12,5 тисяч.

Губернатор Луїзіани Джон Бел Едвардс закликає місцевих мешканців залишатися вдома, адже COVID-19 розповсюджується регіоном дуже швидко.

"Для тих з вас, хто не сприймає цю кризу серйозно, я прошу вас берегти себе", - сказав губернатор штату Луізіана на прес-конференції.

В Луізіані смертність від коронавірусу в два рази вища, ніж будь-де в Сполучених Штатах. Тамтешні лікарі і чиновники говорять, що це може бути пов'язано із високим рівнем ожиріння серед населення і пов'язаних із цим недуг.

"97% померлих від COVID19 в Луізіані мали проблеми зі здоров'ям (40% з діабетом, 25% мали ожиріння, 21% - серцево-судинні проблеми)", - пише у Твітері професорка і наукова журналістка Ніна Тайколз.

Кількість хворих у США щодня стрімко зростає, і на сьогодні епідемія охоплює понад 311 тисяч осіб, це третита від мільйона випадків зараження, зарєстрованих в усьому світі.

Дивіться також: Для чого люди на карантині дивляться фільми про катастрофи і як це впливає на психіку


  • 16x9 Image

    Юрій Мамон

    Журналіст Української служби «Голосу Америки» з серпня 2016-го року. На телебаченні з початку 2011-го. Кар'єру розпочинав на телеканалі «Інтер», з відділу новин, де провів два роки. Отримавши ширше розуміння професії, зацікавився розслідувальним жанром і почав працювати в проекті «Агенти Впливу» на НТН. Опісля серій викривальних репортажів отримав пропозицію від ICTV, де з колегами, спільними зусиллями, виробили концепцію та започаткували проект критичних журналістських розслідувань «Дістало» – програма про соціальну несправедливість, корупцію та невігластво. За час роботи над цим проектом нерідко потрапляв у небезпечні ситуації.

    На «Голосі Америки» фокус своєї уваги більш за все концентрує на українцях, що проживають у США. Захоплюється успіхами українських професіоналів, підприємців та спортсменів.

    Переконаний, що журналістика – це стиль життя. Основним принципом вважає висвітлення правди.

XS
SM
MD
LG