Спеціальні потреби

Навальний виступив проти поставок американської зброї Україні


Олексій Навальний
Олексій Навальний

Один з провідних критиків Кремля Олексій Навальний вважає, що було б помилкою надати летальну зброю українській армії, оскільки це матиме негативні наслідки для російської опозиції.

Навальний висловив такий погляд в інтерв'ю газеті The Washington Post, яке він дав у своєму офісі в Москві.

На його думку, багато критиків Кремля ризикують опинитися під ще більшим тиском, якщо їх співвітчизників почнуть вбивати з американської зброї. Противників Кремля звинувачують у зв’язках із Заходом і називають «п’ятою колоною». Можливі поставки летальної зброї, на його думку, тільки підсилять цей тиск. Опозиціонер вважає, що зовсім мала кількість росіян, які критикують США за недостатні зусилля, щоб «зупинити Путіна», зможуть підтримати рішення про постачання озброєнь.

«Я не думаю, що поставки зброї, летальної зброї кардинально змінить ситуацію, - сказав Навальний. - Справа в тому, що військова перемога України над Росією неможлива. Путін отримає нові аргументи про те, що американці беруть участь у бойових діях в Україні, а не українці».

38-річний адвокат, блогер і борець з корупцією Навальний тепер сумнівається, що президент Росії буде відсторонений від влади найближчим часом. Російський лідер готується до того, щоб залишитися на посаді довічно, вдаючись до таких кроків, як підтримка війни в Україні, які зайшли набагато дальше, ніж опозиційний рух міг собі уявити, сказав Навальний.

«Ми недооцінили, наскільки далеко був готовий піти Путін, щоб утримати владу і зберегти свою популярність», - сказав Навальний.

Замість поставок зброї Україні Навальний пропонує розширити програму західних заборон на поїздки для прихильників Кремля, що, на його думку, буде набагато більшим стимулом до зміни політики.

«Введення візових і фінансових обмежень для олігархів вдарить по путінському режиму сильніше, ніж дрони-безпілотники, сказав Навальний. - Персональні санкції повинні бути введені не проти 12 осіб, а проти партії війни, проти тисяч осіб».

Навіть багато з найнадійніших прихильників Кремля люблять проводити свої вихідні на півдні Франції або в американському Маямі, говорить він. Це робить їх набагато уразливішими у порівнянні з представниками радянської еліти, які тримали свої набагато скромніші багатства в рідній країні.

«Це збільшить ціну їх співпраці з Путіним. І це може сприяти розколу еліти», - сказав Навальний.

Дивіться також: Повернення Криму - це питання десятиліть - експерти

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG