Спеціальні потреби

НАТО не вірить, що РФ «випадково» порушила турецький авіапростір


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

За словами генсека Єнса Столтенберґа, порушення повітряного простору Туреччини не видається випадковим.

Генеральний секретар НАТО у вівторок заявив, що у нього є сумніви з приводу пояснень Росії, що її військові літаки опинилися в повітряному просторі Туреччини помилково через несприятливі погодні умови.

Єнс Столтенберґ звернув увагу на те, що таких порушень було два, і вони тривали довше, ніж кілька секунд.

«Я не хочу спекулювати щодо мотивів, але це (порушення авіапростору - ред.) не виглядає як випадковий інцидент...а у нас їх два», - заявив Столтенберґ після повідомлень з Туреччини про другий інцидент з російськими військовими літаками, - передає інформагентство Reuters.

Напередодні з приводу першого порушення турецьких кордонів Росією Альянс скликав екстрене засідання. Тоді Столтенберґ також заявив, що не вірить у випадковість цих дій. Після першого інциденту МЗС країни викликало для пояснень посла РФ. У Росії заявили, що перевіряють другий випадок порушення своїми літаками повітряних кордонів Туреччини.
За словами Столтенберґа, НАТО, членом якого є Туреччина, не отримало жодних «реальних пояснень» про те, що сталося.

Генсек Альянсу заявив, що у нього не було прямих контактів з Москвою, але в НАТО обговорюють можливість використання військових каналів зв'язку з Росією.

За словами Столтенберґа, Альянс отримав повідомлення, що в Сирії спостерігається нарощування присутності російських військ. Це стосується «військово-повітряних сил, протиповітряної оборони, але також і сухопутних військ». Генсек вказав у тому числі й на зростання присутності російського ВМФ біля узбережжя Сирії.

Міністерство оборони Росії заявило, що перше вторгнення було випадковим, і що винищувач Су-30 ввійшов у повітряний простір Туреччини «на кілька секунд». Військове відомство повідомило, що були зроблені «необхідні заходи щодо запобігання подібних випадків у подальшому».

У понеділок посла Росії вдруге викликано в МЗС Туреччини для пояснень з приводу другого вторгнення російського літака в повітряний простір країни.

Дивіться також: Не допустити розміну Криму на Сирію закликав президент Естонії

Не допустити розміну Криму на Сирію закликав президент Естонії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG