Спеціальні потреби

НАТО: Захід програє в інформаційній війні з Росією та ІДІЛ


Експерти вважають, що Москва використовує свободу ЗМІ на Заході для поширення дезінформації

ЛОНДОН - Командування НАТО закликало Захід активніше протидіяти інформаційній війні, яку ведуть його противники.

Командувачі попереджають, що такі країни, як Росія, використовують свободу преси в західних країнах для поширення дезінформації.

В авангарді потужної операції захоплення Криму в 2014 році були добре озброєні люди без розпізнавальних знаків, яких тепер часто називають «зеленими чоловічками». Спочатку Москва заперечувала, що це були російські військові, але через кілька тижнів схожі збройні підрозділи без розпізнавальних знаків з'явилися в Східній Україні.

Одночасне використання дезінформації та військової потужності отримало назву «гібридна війна».

Виступаючи в Генеральній Асамблеї ООН раніше цього місяця, президент України Петро Порошенко заявив, що подібна тактика використовується проти всього Західного світу.

«Політичний тиск, відверта пропаганда, втручання у виборчі процеси, економічний примус, таємні диверсійні і військові операції, кібератаки, зловживання дипломатичними заходами - такі сучасні і властиві методи ведення неоголошеної війни», - сказав український президент.

На конференції з питань інформаційної війні, що проходила на цьому тижні в лондонському Королівському інституті оборонних досліджень, директор НАТО зі стратегічних комунікацій Яніс Сартс заявив, що Захід намагається наздогнати Росію, ІДІЛ і навіть Китай.

«Технологія - наша. Локомотиви ринку знаходяться в наших країнах, - сказав він. - І тим не менше, ми ведемо цю дискусію, відчуваючи, що нас до цього поволі підштовхують різні гравці: Росія, «Ісламська держава», а також, хоча менш помітним, Китай».

Учасники конференції сфокусувалися на розширенні простору російських державних ЗМІ, таких як 24-годинний телеканал Russia Today або RT, який часто звинувачують в тому, що він є пропагандистським відділом Кремля.

Старший редактор журналу The Economist Едвард Лукас, вважає, що роботу таких каналів, як Russia Today, не можна вважати журналістикою.

«Росія дійсно вловила суть атмосфери часів після правди, і тепер вони брешуть абсолютно безпардонно, - зазначив Лукас. - Вони розуміють слабкість наших ЗМІ в епоху після «холодної війни», яка полягає в тому, що для нас справедливість переважає над правдою».

Лукас вважає, що Захід повинен вжити додаткових заходів в тому, що стосується, як він висловився, «гігієни соціальних ЗМІ».

«Існує реальна проблема з коментарями, фейковими акаунтами в соціальних мережах, особливо в Twitter, - сказав він. - Росіяни вкладають величезні кошти в створення десятків тисяч тролів».

Представники НАТО кажуть, що Росія бачить в інформаційній стратегії один з ключових стовпів планування конфліктів, в той час як на Заході ця сфера часто передається окремим піар-групам.

«Ми далі боремося десь на узбіччі, хоча робота в сфері стратегічних комунікацій, правильно фінансована, надзвичайно дешева в порівнянні з іншими витратами», - сказав Марк Лейті, керівник стратегічних комунікацій НАТО.

Лейті попередив, що Росія застосовує дезінформацію і методи гібридної війни в своєму втручанні в Сирії. Самий недавній приклад - спірне бомбардування гуманітарного конвою в районі Алеппо раніше в цьому місяці. Захід повинен навчитися давати відсіч, - додав він.

Дивіться також: Мустафа Найєм: Молодій поліції дійсно потрібна презумпція безвинності

Мустафа Найєм: Молодій поліції дійсно потрібна презумпція безвинності. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:22 0:00

Відео - найголовніше

Візит Путіна до Китаю – реакції. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00
XS
SM
MD
LG