Спеціальні потреби

Тисячі демонстрантів готуються до саміту НАТО в Чикаго


У Чикаго 20 та 21 травня пройде саміт НАТО. У той час, як готується порядок денний зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу, відбувається і зовсім інша підготовка. До Чикаго з’їжджаються представники різноманітних організацій та просто незадоволені, аби висловити свій протест політиці НАТО в світі.

Серед них – мешканець Чикаго Джейкоб Кайя, який саміту НАТО чекає з нетерпінням:

«Я думаю, що багато людей розлючені тим, як керують світом та незадоволені усіма цими міжнародними глобальними організаціям».

Джейкоб та Ґейб Гестер сподіваються, що їм вдасться чітко висловити це незадоволення під час саміту НАТО в Чикаго. Те, що часто не вдається учасникам інших демонстрацій, каже Ґейб:

«Як правило, люди висловлюють своє незадоволення, і їх можна почути, але часто не зрозуміло, чого саме вони хочуть».

Джейкоб та Ґейб планують приєднатися до тисяч інших учасників демонстрацій. Серед іншого вони протестуватимуть проти глобальної економічної нерівності та кампанії НАТО в Афганістані. Організатор Ненсі Розенсток сподівається, що людей приїде багато:

«Ми не знаємо, якими великими будуть демонстрації. Але ми намагаємося запросити якомога більше людей. Автобуси приїдуть з Середнього Заходу, учасники добиратимуться зі Східного узбережжя. Ми намагаємося розповісти якомога більшій кількості людей про роль НАТО, що ця організація робить у світі».

Ерік Ґелман – викладач політології Університету імені Рузвельта у Чикаго. Вікна його класної кімнати виходять безпосередньо до Парку Ґрант, де відбуватимуться протести. Його студенти планують взяти в них участь.

«Багато моїх студентів побоюються арешту та великих штрафів», – каже він.

Ґелман каже, що причиною цих побоювань є арешти під час руху «Захопимо Волл-Стріт». Поліція Чикаго встановила комендантську годину в громадських місцях та зупиняє протестуючих, які хочуть встановити наметові містечка. Але місто дозволило провести марш протесту 20 травня. Джейкоб Кайя не планує вдаватися до будь-яких кроків, що порушують закон:

«Ніхто не виграє від того, якщо мене заарештують. Це унеможливить мою подальшу діяльність. Я тут для того, щоб розповісти людям про політику НАТО, привернути їхню увагу».

Саме це намагається донести до інших учасників протестів Ненсі Розенсток:

«Ми плануємо організувати мирну, законну демонстрацію, на яку можна привести своїх дітей».

За діями учасників демонстрацій спостерігатиме не лише поліція Чикаго, а і представники інших правоохоронних органів штату Іллінойс та федерального рівня.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG