Спеціальні потреби

Троє американців планували теракти під час саміту НАТО в Чикаго


Високопосадовці з понад 50 країн світу з’їжджаються сьогодні до Чикаго для участі в дводенному саміті НАТО. Основним питанням порядку денного буде ситуація в Афганістані.

Північноатлантичний альянс планує поступово передати відповідальність за безпеку місцевим військовим та правоохоронцям та вивести з країни 130 тисяч іноземних військовослужбовців до 2014 року.

Значною подією напередодні саміту стало відкриття шляху постачання військ НАТО в Афганістані через Пакистан, що був закритий шість місяців тому, та участь в зустрічі пакистанського президента Асіфа Алі Зардарі. За словами генсека НАТО Андерса Фоґ Расмуссена, Пакистан відіграватиме ключову роль у забезпеченні безпеки та порядку в Афганістані.

Але увагу преси напередодні та під час саміту привертають також масові протести в Чикаго, під час яких вже відбулися перші арешти. За звинуваченням в тероризмі було заарештовано трьох чоловіків, усі у віці до 30 років. Генеральний прокурор Іллінойсу Аніта Альварез говорить, що вони – перші мешканці штату, проти яких були висунуті подібні звинувачення.

Прокуратура каже, що чоловіки планували закласти вибухівку в офіційних місцях проведення саміту. Адвокати ж наполягають, що їхні підзахисні використовуються міською владою для залякування протестуючих під час саміту НАТО.

За словами представників захисту, молоді чоловіки привернули увагу поліції після того, як вони розмістили на Ю-тьюбі відео, в якому розповідали про свої плани щодо участі в протестах на час саміту.

У Чикаго також планувалося проведення саміту Великої вісімки. І хоча цей захід був перенесений до Кемп Дейвиду, Національна організація медсестер та протестуючі «Захопимо Вол Стріт», свої раніше заплановані протести відміняти не стали. Поліція демонстрацій та маршів не зупиняла - навіть тих, що не отримали офіційного дозволу на проведення.

Очікується, що протягом двох днів саміту, у протестах візьмуть участь близько десяти тисяч учасників.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG