Спеціальні потреби

Глава захопленої місії ОБСЄ: нам кажуть, що ми гості, але відійти ми не можемо


Слов’янськ, Україна – Проросійські сепаратисти в неділю показали журналістам групу військових спостерігачів ОБСЄ, захоплених минулого тижня в Слов’янську на сході України, після чого переговори про їх звільнення активізувалися.

Сепаратисти заявили про свою готовність обміняти групу з восьми європейських військових спостерігачів на своїх затриманих активістів. Вони показали журналістам своїх полонених, які хоч і повідомили, що з ними поводяться добре, виглядали нервовими.

Глава захопленої військової місії ОБСЄ вважав за необхідне віддати належне своїм викрадачам. Полковник німецької армії Аксель Шнайдер заявив, що ніхто з членів місії не постраждав і що міський лідер повстанців, самопроголошений «народний мер» В’ячеслав Пономарьов вважає їх своїми гостями.

При цьому полковник додав, що піти по своїй волі він і його колеги не можуть.

Через кілька годин заступник голови місії ОБСЄ в Україні, який прибув до міста раніше в той же день, зробив спробу домогтися звільнення полонених.

Прес-секретар Пономарьова Стелла Хорошева повідомила, що переговори тривають, і повстанці, як і раніше, наполягають на обміні затриманих.

Водночас заява Хорошевої дещо відрізнялася від тверджень повстанців, що захоплені члени місії ОБСЄ є шпигунами. За її словами, вони вели себе підозріло, коли намагалися потрапити в це промислове місто з населенням 130 тисяч чоловік і мали при собі обладнання, яке їх видало.

Захоплення групи ОБСЄ в Слов’янську на нестабільному сході України сталося незважаючи на той факт, що цій організації доручено сприяти реалізації мирних кроків, зазначених у Женевській угоді, яка була підписана понад тиждень тому главами дипломатичних відомств Росії, України, США та ЄС.

Затримання групи засудили уряди США і європейських країн. Москва заявила, що вона готова сприяти їх звільненню, але не засудила дій сепаратистів.

Раніше журналістам у Слов’янську також показали трьох захоплених ними офіцерів Служби безпеки України – закривавлених, з пов’язками на очах і роздягнених до спідньої білизни.

Через захоплення групи ОБСЄ українські військові, мабуть, сповільнили кампанію проти сепаратистів, що користуються підтримкою Москви.

Кілька блокпостів сепаратистів навколо Слов’янська і сусіднього Краматорська, зачищені минулого тижня українськими силовиками, в неділю знову були зайняті повстанцями.

Група з восьми добре оснащених сепаратистів у масках зупиняла машини на дорозі, що веде до невеликого аеропорту Краматорська, який використовується в якості бази спецпідрозділів України.

Вони затримали молоду пару, яка незадовго до цього привезла їжу для військовослужбовців на базі, заявивши, що ті є «бандитами».

Лідер цієї групи, який відмовився представитися, заявив, що проросійські ополченці захищають етнічних росіян в Україні. За його словами, лютневе відсторонення від влади президента Віктора Януковича, з якого в країні почалася криза, є злочином проти українського народу.

Згідно з найновішою інформацією, в Слов’янську вже звільнений за станом здоров’я один з вісьмох затриманих проросійськими сепаратистами військових спостерігачів ОБСЄ. Це громадянин Швеції, що страждає на діабет.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG