Спеціальні потреби

За кого телеканали скажуть голосувати?


Про українську політику та її учасників більшість громадян дізнається з телебачення, яке найбільше відчуває обмеження свободи слова, переконані експерти.

46% населення України дізнаються про політиків з телепрограм та їх участі у політичних ток-шоу, в той час, як до Інтернету за новинами звертаються 8% громадян, такі дані дослідження Фонду «Демократичні ініціативи». Те, що в Україні абсолютним джерелом інформації є телебачення, пояснює чому обмеження слова починають саме з нього, пояснюють експерти. Тому, хоча основним стандартом якісних телевізійних матеріалів є багатоманітність точок зору, в українських реаліях його не завжди дотримуються.

«Або ми будемо лояльні, або нас не буде», – такий принцип роботи деяких медіа називає голова Комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев. «Є факт, що мовникам відмовляють в ліцензіях, люди залякані».

На телеканалах є розрив у представленні різних політичних партій, про це свідчать результати моніторингу «Рівність можливостей». Безперечна перевага надається Партії Регіонів, яка у дев’ять разів більше отримує висвітлення, ніж всі інші політичні сили.

«Такі дані не дають можливості говорити про те, що ця передвиборча кампанія відповідає стандартам», – сказав Чекмишев.

«Така ситуація вплине на вибори, але вплине не тому, що багато представляють Партію Регіонів, а тому, що недостатня площа для опозиції».
Ірина Бекешкіна
Думки ж людей про те, на скільки правдивими є українські медіа, відрізняються залежно від їх політичних уподобань. Так, прихильники Комуністичної партії та Партії регіонів вважають, що в медіа достатньо уваги приділяють усім політичним силам, але ті, хто підтримують опозицію, говорять про брак плюралізму у матеріалах на українських телеканалах.

Водночас, згідно з моніторингом дотримання стандартів українськими телеканалами, який зробила громадська організація «Телекритика» за підтримки USAID, більшість каналів замовчують важливі теми та факти про протести проти різних політичних сил, наступ влади на свободу слова та бізнес, публічні заяви та дії опозиції. Лідерами розміщення замовних матеріалів стали телеканали ICTV та «Україна». На телеканалі «Інтер» за звітний тиждень експерти знайшли 23 матеріали з ознаками замовності або цензури.

У той же час, перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський вважає, що телеканал «Інтер» відображає те, що відбувається у реальному світлі, про це він сказав в інтерв’ю журналу «Кореспондент». Телеканал «Інтер» та ряд інших медіа знаходяться у власності родини Хорошковського. Він переконаний, що медіа відіграють важливу роль у виборах, це й стане ознакою демократичності виборів.

«Раз «Інтер» дивляться, бачать дійсність і не виражають недовіри, значить ми відображаємо те, що відбувається в реальному світлі», – сказав Хорошковський.

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна говорить, що їх дослідження свідчать – люди часто відповідають, що в країні є свобода слова, але у той же час, немає рівного висвітлення усіх політичних гравців. Раніше говорили, що Інтернет стане альтернативою, але цього поки не сталося. Хоча 36% виборців користуються Інтернетом, ця цифра значно відрізняється у регіонах. Так, за результатами дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» 24% жителів Києва називають Інтернет головним джерелом політичної інформації, у той час, як в Донецьку таких людей тільки – 1%.

«Така ситуація вплине на вибори, але вплине не тому, що багато представляють Партію Регіонів, а тому, що недостатня площа для опозиції», – сказала Бекешкіна.

Представники Партії Регіонів частіше з’являються на телеканалах і тому, що вони знаходяться при владі, а медіа не завжди розрізняють, де президент виступає, як голова держави, а де, як агітатор за свою політичну партію, говорять експерти.

Проте, на відміну від європейських чи американських стандартів, де напередодні виборів проводяться теледебати, в Україні вони не закріплені законодавчо, а тому будуть проходити тільки між тими, хто зголоситься. Утім, експерти вважають, що дебати не вплинули б на політичні вподобання українців, адже більшість просто уболівала б за «свого».
XS
SM
MD
LG