Спеціальні потреби

Медведєв: об українську владу не повинні витирати ноги


Прем’єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв заявив у четвер, що уряд України має бути ефективним і не повинен допускати ситуацій, щоб об нього, за висловом прем’єра, могли витирати ноги.

Щоб Росія могла виконати зобов’язання перед Україною, «влада повинна бути легітимною та ефективною, щоб об цю владу, як ганчірку, ноги не витирали», – заявив прем’єр-міністр Дмитро Медведєв на засіданні уряду.

Медведєв висловив свою позицію після того, як, використовуючи пляшки із запальною сумішшю і бруківку, українські демонстранти змогли в четвер відновити свій контроль над Майданом Незалежності, змусивши урядові сили відступити від центральної площі Києва.

Наступ демонстрантів було розпочато в четвер, незважаючи на «перемир’я», яке, за словами президента України Віктора Януковича, було укладено з лідерами опозиції.

Телебачення також показало активістів у камуфляжі, що відводять декількох взятих у полон силовиків у формі.

«Ми виходимо з того, що влада повинна сконцентруватися, щоб захистити людей, захистити правоохоронні структури, які стоять на сторожі державних інтересів і захищають тих же самих людей», – сказав Медведєв.

Він зазначив, що Москва продовжить співпрацю з Україною в усіх напрямках і буде намагатися робити все, щоб виконувати свої зобов’язання.

«Але в той же час для цього необхідно, щоб самі партнери були в тонусі, і влада в Україні була легітимною та ефективною , – заявив прем’єр. – Тільки в цьому випадку можна розвивати повноцінне економічне співробітництво».

Раніше на цьому тижні російське керівництво заявило про свій намір надати Україні додатково два мільярди доларів США у вигляді позики для того, щоб підтримати економіку країни, яка переживає серйозні проблеми.

Багато хто розцінив цей крок як спробу утримати при владі президента Януковича.

Згідно з офіційною інформацією, на цьому тижні Росія збиралася придбати українські єврооблігації на суму в два мільярди доларів США в додаток до трьох мільярдів доларів США, які куплено торік. Це є частиною 15-мільярдної позики, обіцяної Росією.

Поки невідомо, чи висловлювання Медведєва є сигналом того, що Москва має намір почекати з наданням позики, зважаючи на ескалацію насильства в Україні.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG