Спеціальні потреби

Помер лівієць засуджений за теракт над Локербі


Колишній лівійський розвідник, засуджений у справі теракту в небі над Локербі (Шотландія) в 1988-му році, помер в Тріполі від раку. Це сталося через три роки після того, як влада Шотландії випустила його з в’язниці з гуманітарних міркувань - лікарі вірили, що йому залишалося жити не більше трьох місяців.

Родичі Абдельбасета аль-Меграхі кажуть, що він помер у неділю у віці 60 років. Аль-Меграхі був єдиним засудженим у справі теракту. Пасажирський літак «Боїнг-747», що здійснював рейс авіакомпанії Pan Am під номером 103 з Лондона в Нью-Йорк, був підірваний у повітрі над Локербі, Шотландія. В результаті загинули 270 чоловік - 243 пасажира і 16 членів екіпажу на борту, а також ще 11 осіб на землі опинилися похоронені під великим уламком літака.

Аль-Меграхі, який був визнаний винним у 2001-му році, відбував покарання протягом восьми років. Коли він повернувся до Лівії, його з пошаною зустрів сам Муаммар Каддафі. Звільнення аль-Меграхі викликало обурення багатьох представників міжнародного співтовариства і родичів загиблих в результаті теракту в 1988 році, а також критику з боку Вашингтону.

Звинувачення проти аль-Меграхі базувалося на свідченні продавця з Мальти, який казав, що продав йому сорочку, в яку потім було загорнуто бомбу. Сам аль-Меграхі наполягав, що він – невинний і передбачав, що завдяки новому доказу його репутація буде відновлена. Деякі родичі жертв теракту також вірили, що аль-Меграхі не має до нього відношення.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG