Спеціальні потреби

Десант інтелігенції до Януковича: місія нездійсненна?


Зранку у вівторок літак з авторитетами на борту приземлився на кримській землі. До складу делегації увійшли екс-президент Леонід Кравчук, поет Іван Драч, голова «Просвіти» Павло Мовчан, директор Інституту літератури Микола Жулинський, архітектор Лариса Скорик, письменник Дмитро Стус та інші.

Згадані діячі культури, багато з яких є членами громадської гуманітарної ради при президентові, взяли на себе місію переконати Януковича ветувати «мовний» закон. На їхню думку, глава держави може не володіти всією інформацією про наслідки реалізації цього закону. А, вислухавши їхні аргументи, «схаменеться і не буде підписувати». Напередодні у коментарях для ЗМІ члени делегації висловлювали сподівання, що президент погодився зустрітися з ними, бо шукає юридичні підстави для ветування закону, і що глава держави може зайняти свою власну позицію, відмінну від позиції Партії регіонів.

Про підсумки кримських переговорів у коментарі «Українській правді» повідомила радниця президента з гуманітарних питань Ганна Герман. Згідно з її словами, президент теж незадоволений законом і поділяє думку про те, що, у нинішньому вигляді, цей закон розколює суспільство. Герман сказала також, що Янукович запропонував «дуже суттєві зміни» до закону. Мовляв, над його вдосконаленням попрацює робоча група, створена з учасників зустрічі. Утім, до цієї робочої групи президент, за словами Герман, запропонував включити й... самих авторів закону Ківалова і Колесніченка.

Свою версію підсумків зустрічі президента з інтелігенцією оприлюднив увечері у вівторок офіційний сайт глави держави. У повідомленні прес-служби – жодної згадки про невдоволення Януковича «мовним» законом, про яке згадувала Герман. Ані слова немає також про загрозу розколу і необхідність «дуже суттєвих змін», не кажучи вже про вето.

«Питання, з приводу якого ми зібралися, дуже чутливе для всього українського народу... Я думаю, що воно хвилює сьогодні і суспільство, і, переконаний, кожного з нас», – цитує сайт слова президента. Наступні формулювання так само обтічні. Янукович назвав події навколо мовного питання «надто політизованими», висловив думку про необхідність мовної політики, яка б не порушувала нічиї права, та запропонував прийняти програму розвитку української мови. За його словами, «це зніме багато питань, які сьогодні існують в суспільстві».

Яке рішення зрештою прийме Янукович – здається, не зрозуміли й самі учасники зустрічі. Як повідомив «Радіо «Свобода» Дмитро Стус, «мовний» закон або доопрацюють, а потім президент його підпише, або президент підпише зараз, а доопрацюють потім. За словами Стуса, Янукович пообіцяв остаточно визначитись після консультацій з правниками.

А тим часом один з авторів скандального закону, депутат-регіонал Вадим Колесніченко у вівторок висловив переконання, що Янукович уже найближчим часом підпише документ.

Чи дослухається президент до думки інтелігенції і чи захистить українську мову? Українська інтелігенція щодо цього висловлює суперечливі думки.

«Я думаю, президент володіє достатньою інформацією про ризики, які несе цей закон. І кримський «десант» навряд чи відкрив йому щось нове», – сказав Голосу Америки дисидент і правозахисник Євген Сверстюк. За його словами, Янукович після зустрічі з інтелігенцією прийме те рішення, яке у нього вже є.

На думку політолога Олександра Палія, зустріч з інтелігенцією – радше добрий знак.

«Це знак трішки кращий, ніж була вчорашня заява Герман про буцімто «вибитий у Януковича козир», яка фактично готувала громадську думку до підписанні президентом цього закону. Я думаю, добре, що цей візит відбувся, і що Янукович вислухав людей, усім відомих, шанованих, з авторитетом. Якщо президент не дослухається до них, то це буде означати плювок в обличчя інтелігенції»,– сказав Палій Голосу Америки.

Оптимістичним прогнозом поділився також політолог та письменник Володимир Цибулько. На його думку, Янукович демонструє готовність до «мовного» компромісу і навіть може отримати від цього політичний капітал. Термін президентства Януковича уже перевалив за екватор, і час уже йому (як колись Кучмі, що так само приходив на проросійських гаслах) дрейфувати вправо, – каже Цибулько.

«Мені здається, що оцей «похід інтелігенції», по суті, символізує такий собі начерк чи проект «верхньої палати» парламенту. Коли можна буде нижню палату віддати для спаринг-боїв політичних партій, де будуть будь-які, навіть неадекватні пропозиції голосуватися, а потім вступатиме в дію верхня палата. Мені здається, що Янукович розігрує саме такий сценарій. Є певне коло національних авторитетів, людей, до яких йому легше дослухатись, оскільки це люди ідеї, а не люди інтересів. І якби Янукович до них дослухався, то це для нього був би якийсь вихід із патової «мовної» ситуації, в яку його загнала рідна партія», – сказав політолог.

Натомість письменник і літературознавець Вадим Скуратівський в успіх «кримської місії інтелігенції» не вірить.

«Не вірю, ой не вірю! Апріорно цей візит нічим не скінчиться. Не за адресою поїхала ця сама інтелігенція. А окрім того, в делегації стільки холуїв. Не та інтелігенція! Чому там немає, скажімо, Івана Дзюби, чому немає Євгена Сверстюка, чому немає того ж Мирослава Поповича? Чому нема молодшого покоління української інтелігенції – Андруховича чи Рябчука? А те, що радники президента будуть про щось його просити... усе це трагічно несерйозно. Я, звичайно, заздрю цим добродіям – вони подихають кримським морським повітрям. Добродій президент їм щось пообіцяє, слідом за тим їх там чимось пригостять, вони побувають на тамтешньому пляжі і повернуться дуже задоволені у Київ. А Янукович зробить так, як і збирався. Я перепрошую, ну всі ж без винятку його товариші по партії не просто підтримали цей закон, вони його написали, подали, проголосували, вони його далі проштовхують. Про що говорити? Уся ця зустріч з інтелігенцією не більш, ніж бутафорія, політична бутафорія», – сказав Скуратівський Голосу Америки.

Як каже Скуратівський, він не думає, що, якби склад делегації був іншим, Януковича вдалося б переконати.

«Але принаймні розмова була б набагато серйознішою! Тому що мовний закон – це дуже серйозно. По суті, це робота над сепаратистською катастрофою найближчого українського майбутнього», – вважає Скуратівський.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG