Спеціальні потреби

Після землетрусу у Тайвані Китай подякував світові за допомогу його "тайванському регіону". Тайвань обурився


Каміння після землетрусу біля входу в національний парк Тароко, округ Хуалянь, східний Тайвань, 4 квітня 2024 року. Фото: AP/Chiang Ying-ying
Каміння після землетрусу біля входу в національний парк Тароко, округ Хуалянь, східний Тайвань, 4 квітня 2024 року. Фото: AP/Chiang Ying-ying

Після потужного землетрусу на Тайвані, внаслідок якого принаймні 930 людей постраждали та щонайменше 9 осіб загинули, увага міжнародної спільноти прикута до реакції на подію Китаю – країни, яка не приховує претензій на територію Тайваню.

Заступник постійного представника Китаю в ООН з трибуни ООН 3 квітня подякував світу за допомогу острову після сильного землетрусу.

Заступник посла Ген Шуан на зустрічі з питань прав дітей у промові згадав про землетрус як про інцидент у "тайванському регіоні" Китаю.

"Деякі делегати у своїй заяві заявили про сильний землетрус у Тайванському районі у Китаї. Континентальний Китай уважно стежить за збитками, завданими землетрусом. Ми вже висловили щире співчуття тайванським співвітчизникам, що постраждали, та готові надати допомогу внаслідок стихійного лиха. Ми дякуємо міжнародній спільноті за турботу та найкращі побажання", – мовиться у стенограмі промови китайського дипломата, яку оприлюднили на сайті місії Китаю при ООН.

У відповідь офіційний Тайбей засудив спроби Китаю виступати від імені Тайваню на міжнародній арені, назвавши їх "безсоромними".

Міністерство закордонних справ Тайваню оприлюднило заяву, в якій засудило "безсоромне використання Китаєм тайванського землетрусу для проведення когнітивних операцій на міжнародному рівні", так у Тайвані називають психологічну війну Китаю проти острова.

МЗС Тайваню додало, що ця промова свідчить про відсутність у Китаю доброї волі щодо Тайваню.

Чи може Китай скористатись землетрусом у Тайвані

Про напругу у Тайвані, зумовлену амбіціями Китаю щодо захоплення острова, пише видання Barron’s у статті "Як землетрус на Тайвані міг зіпсувати відносини між США та Китаєм".

У статті мовиться, що частина населення у Тайвані сприйняла початок землетрусу як китайське військове вторгнення.

“Одна жінка в Тайчжуні, Тайвань, неподалік від епіцентру, сказала, що основний поштовх збив її з ліжка, і вона подумала, що почалося китайське вторгнення. “Це було схоже на війну”, — розповіла вона виданню Barron’s.

Водночас, як пише видання, відразу після землетрусу китайська соцмережа Weibo (місцевий варіант Twitter) "кишіла антитайванськими дописами, пов’язаними з землетрусом".

Платформа навіть змушена була нагадати користувачам не публікувати коментарі, які висміюють ситуацію в Тайвані.

Видання пише, що для Тайваню зараз важливо не продемонструвати слабкість, не виявляти розбіжностей всередині влади, тому що цим може скористатися Китай.

“Поки не було значних розбіжностей між двома політичними таборами щодо катастрофи, але можна очікувати, що якщо будуть якісь помилки, пан-блакитні (прихильники Пекіну) зображуватимуть це як особливу провину адміністрації президентки Цай”, – зазначив у коментарі виданню Barron’s політичний оглядач і редактор острівного журналу New Bloom Браян Хіо.

Сполучені Штати після землетрусу у Тайвані 3-го квітня запропонували свою допомогу, але зберігають позицію "ми тут, якщо вам знадобиться".

“Сполучені Штати готові надати будь-яку необхідну допомогу. Ми молимося за всіх постраждалих”, – сказала 3-го квітня речниця Ради національної безпеки Білого дому Едрієн Ватсон.

Як повідомляв Голос Америки, Тайвань напередодні попереджав, що припинення американської допомоги Україні може заохотити агресію Китаю щодо Тайваню.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG