Спеціальні потреби

Глава МЗС Тайваню: зволікання США з допомогою Україні заохочує агресію Китаю проти Тайваню


Міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву: «Коли нас запитують, чи це буде в порядку, якщо Сполучені Штати покинуть Україну, відповідь – ні».
Міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву: «Коли нас запитують, чи це буде в порядку, якщо Сполучені Штати покинуть Україну, відповідь – ні».

Тайвань попереджає, що припинення американської допомоги Україні може заохотити агресію Китаю щодо Тайваню.

Рішучість США у наданні підтримки тим країнам, які страждають від авторитарної агресії, дуже важлива
Джозеф Ву

Про це заявив міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву 28-го березня, додавши, що це також посилить китайську пропаганду, що, мовляв, США є ненадійним партнером, повідомляє видання The New York Times.

“Коли нас запитують, чи це буде в порядку, якщо Сполучені Штати покинуть Україну, відповідь – ні, тому що світ не чорно-білий і не можна дивитись лише на один театр дій. Світ взаємопов’язаний”.

За словами посадовця, якщо Росія зможе окупувати більшу частину України та претендувати на перемогу, “це розглядатиметься як перемога авторитарних держав, тому що Росія, Китай, Північна Корея та Іран зараз між собою пов’язані”.

Якщо Сполучені Штати залишать Україну, сказав міністр закордонних справ Тайваню Ву, Китай “сприйме це як натяк”, що він може продовжувати постійні дії проти Тайваню, бо “США та їхні союзники відступлять”.

Посадовці у Китаї, переконаний найвищий тайванський дипломат, думають, що “оскільки Росія могла це зробити, ми також можемо це зробити”.

“Тож рішучість США у наданні підтримки тим країнам, які страждають від авторитарної агресії, дуже важлива”, – наголосив глава МЗС Ву.

В інтерв’ю він розповів, як Китай поширює пропаганду, що США не є стійким союзником, а також повторює російські наративи війни, мовляв, розширення НАТО змусило Путіна напасти на Україну, і що США не маю наміру підтримувати Київ.

NYT нагадує, що в лютому цього року, коли група американських законодавців відвідувала Тайвань, тодішня президентка країни Цай Ін Вень та новообраний президент Лай Чін Те наголошували законодавцям, що у випадку, “якщо українці з якоїсь причини не переможуть, це лише сприятиме військовим діям проти Тайваню”.

Як повідомляв Голос Америки, на слуханнях у Комітеті з питань збройних сил Палати представників Конгресу 20 березня командувач Індійсько-тихоокеанського командування ВМС США адмірал Джон Аквіліно заявив, що за його оцінкою Китай буде готовий до війни на Тайвані раніше, ніж вважалось.

За його словами, Китай розбудовує свої збройні сили, включно з ядерною зброєю, темпами, небаченими з часів Другої світової війни, й до 2027 року буде готовий до вторгнення на Тайвань.

Зближення Китаю з Росією, за його словами, є вагомим фактором, який робить поточне міжнародне середовище “найнебезпечнішим, яке я бачив за 40 років в уніформі”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG