Спеціальні потреби

Гаазький трибунал виправдав колишнього прем'єр-міністра Косова


Гаазький трибунал виправдав колишнього прем'єр-міністра Косова Рамуша Харадіная і двох його колишніх соратників, знявши з них звинувачення у воєнних злочинах - вбивстві і тортурах мирного населення під час війни за незалежність Косова наприкінці 1990 років.

Харадінай був колишнім командиром Армії визволення Косова - збройного формування яке, за твердженням прокурорів, мало намір встановити контроль на заході Косова шляхом усунення звідти сербів, інших неалбанців, як і албанців, що не приєдналися до збройної боротьби, яких бойовики вважали зрадниками.

У четвер, Міжнародний трибунал у справах колишньої Югославії виправдав Харадіная, Ідріза Балая та іншого командира Лахі Брахімая і наказав їх негайно звільнити. Присутні в судовій залі прихильники підсудних зустріли вирок вигуками та гучними оплесками.

Виправдувальний вирок дозволить Харадінаю повернутися в політичне життя Косова, де він подав у відставку з посади прем’єр-міністра у 2005 році після лише 100 днів при владі. Більшість албанців у Косові вважає Харадіная – національним героєм.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG