Спеціальні потреби

Німеччина закликає Сербію та Косово спільно обороняти кордони


ліворуч: Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час зустрічі з прем’єром Косова Хашимом Тачі
ліворуч: Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час зустрічі з прем’єром Косова Хашимом Тачі

Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала Сербію та Косово досягти домовленості щодо спільної системи охорони кордонів з метою нормалізації ситуації на півночі Косово.

Під час зустрічі з прем’єр-міністром Косова у Приштині Меркель підкреслила, що Сербія не може претендувати на членство в Європейському Союзі, поки стосунки з Косово не будуть покращені. Про це вона також заявила і президенту Сербії Борису Тадічу на початку року. Меркель сказала, що угода щодо спільної охорони кордонів та вільної торгівлі має впроваджуватися і Сербія має покласти край такій практиці як створення паралельних політичних структур в Косові – муніципалітетів, судів, шкіл тощо.

Наприкінці минулого місяця Тадіч закликав сербів демонтувати блокпости на півночі Косова, кажучи, що це шкодить шансам країни вступити у ЄС.

Етнічні серби у Косові, за підтримки Белграда, відмовляються визнавати незалежність Косова, оголошену у 2008-му році. Вони почали встановлювали блокпости на прикордонній території у липні – з того часу, коли етнічний албанський уряд Косова почав робити спроби поставити під свій кордон райони, які де-факто контролюються Сербією.

Довготривалий конфлікт між Белградом та Косовом став причиною офіційної відмови Сербії у приєднанні до ЄС минулого тижня.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG