Спеціальні потреби

КНДР не пускає працівників з Південної Кореї у спільну промислову зону


Північна Корея заборонила в'їзд південнокорейським працівникам у спільну промислову зону, розташовану на прикордонній території. Цей крок влади КНДР ставить під загрозу одну з останніх ниток співробітництва між двома супротивниками.

У середу Пхеньян оголосив про призупинення доступу південнокорейських робітників до спільного промислового комплексу Кесон, проте заявив, що дозволить тим робітникам, які перебувають у зоні, повернутися додому.

У Сеулі представник Міністерства у справах об'єднання Кім Хен Сук висловив глибоке занепокоєння у зв'язку з діями Північної Кореї. За його словами, закриття доступу призведе до серйозних наслідків, якщо поставки сировини і продовольства не поновляться. Це рішення вносить «серйозні перешкоди в нормальну роботу» комплексу, сказав Кім Хен Сук.

З приблизно 800 південнокорейських співробітників, які залишилися в зоні на ніч, близько 50 повинні повернутися в середу. Інші вирішили поки що залишитися у комплексі.

Є побоювання, що якщо між двома країнами почнуться ворожі дії, то громадяни Південної Кореї в Кесоні можуть стати потенційними заручниками.

У складі комплексу Кесон працюють підприємства 125 південнокорейських компаній. Цей унікальний проект з виробництва товарів господарського призначення здійснюється з 2004 року і має велике економічне значення для Північної Кореї.

П'ятдесят тисяч співробітників комплексу - громадяни КНДР. Завдяки комплексу ця ізольована і бідна країна щорічно отримує близько двох мільярдів доларів у твердій валюті.

Рішення Північної Кореї заборонити - принаймні, тимчасово - в'їзд південнокорейського персоналу в Кесон винесено через день після того, як Пхеньян оголосив про намір відновити роботу ядерного комплексу та реактора в Йонбйоні.

Останнім часом КНДР виступила з цілою низкою войовничих заяв. Вона оголосила про вихід з Угоди про припинення вогню 1953 року, пригрозила здійснити превентивний ядерний удар по Сполучених Штатах і Південній Кореї, а також заявила про вступ у стан війни між Північчю і Півднем.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG