Спеціальні потреби

Керрі: санкції не змінили позиції Росії щодо України


Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі визнав, що санкції Заходу не привели до припинення російської підтримки сепаратистів в Україні, хоча і завдали шкоди російській економіці, яка, за прогнозами, скотиться в рецесію в наступному році.

Високопоставлений представник Держдепартаменту, який супроводжує Керрі в поїздці для участі в нараді міністрів закордонних справ країн НАТО в Брюсселі, заявив, що він обговорить з союзниками можливість введення нових санкцій проти Росії, якщо промосковські сепаратисти не припинять насильства в Україні.

Керрі заявив на прес-конференції, що Росія може уникнути подальших санкцій, якщо погодиться зробити кроки, направлені на припинення підтримки сепаратистів, які захопили переважно російськомовні райони на сході України, після того, як у лютому в Києві був повалений промосковський президент. Росія заперечує надання військової підтримки сепаратистам.

Посилаючись на ослаблення рубля і коментарі високопоставленого російського чиновника, що Росію чекає рецесія в 2015 році, Керрі заявив: «Очевидно, економіка відчуває вплив цих санкцій».

«У Росії є можливість зробити зовсім інший вибір, – сказав Керрі. – Ми готові, інші готові сісти і обговорити розумні шляхи, в рамках яких всі сторони можуть погодитися про дуже конкретні кроки, які можуть бути зроблені, щоб рушити в іншому напрямку».

Сполучені Штати і 28 країн ЄС ввели санкції проти фінансового, оборонного та енергетичного секторів російської економіки у зв’язку з анексією українського Криму і діями, які сприймаються як підтримка сепаратистів на сході України.

«Росія не виконує своїх обіцянок припинити будь-яку підтримку збройних сепаратистів, вивести війська і озброєння, звільнити заручників, дозволити інспекторам ОБСЄ виконувати свою роботу і поважати суверенітет і територію України», – додав Керрі.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG