Спеціальні потреби

Держсекретар США про перспективи виконання ядерної угоди з Іраном


У Обами пояснили, чому ядерна угода з Іраном не має альтернатив. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

У Обами пояснили, чому ядерна угода з Іраном не має альтернатив. Відео

Джон Керрі в ексклюзивному інтерв'ю Перській службі «Голосу Америки» розповів про важливість угоди, перспективи її затвердження Конгресом і про очікувані позитивні наслідки для Ірану та регіональної безпеки.

Рада Безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, що передбачає механізм поетапного скасування економічних санкцій з Ірану в обмін на гарантії, що Тегеран не розвиватиме свою ядерну програму. Голосування було свого роду формальністю, оскільки п’ять країн-міжнародних посередників , які є постійними членами Радбезу – Великобританія, Китай, Франція, Росія та США – плюс Німеччина, досягли угоди з Іраном, і підписали її у Відні 14 липня.

Тим часом у Тегерані досі лунають антиамериканські гасла. Перська служба «Голосу Америки» звернулася до державного секретаря США Джона Керрі, який брав участь у переговорах з Іраном, розповісти про перспективи виконання цієї угоди, яку чимало політиків у різних країнах світу називають «помилкою».

Адміністрація президента США направила підписану угоду щодо ядерної програми Ірану до Конгресу, який у двомісячний термін має ухвалити рішення, чи дозволити знімати американські санкції з Ірану. Лідери республіканської більшості уже назвали угоду нереальною і неможливою для затвердження.

Утім Джон Керрі вважає, що законодавці почали критикувати угоду, навіть її не прочитавши. За 60 виділених законом днів Конгрес має зрозуміти, каже Керрі, що відсутність угоди з Іраном призведе ще до глибшого конфлікту, ба більше – до війни на Близькому Сході:

«Якщо у нас не буде цієї угоди, тоді напевне духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї скаже, а чому я повинен домовлятися з цими людьми? Вони не відповідають за свої слова. Чому б наші колеги підтримували санкції, якщо вони кажуть, що санкції були для отримання цієї угоди. Тепер вони отримали угоду і відступають? В такому разі усі зусилля сходяться нанівець з величезною небезпекою для регіону».

Якщо у нас не буде цієї угоди, тоді напевне духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї скаже, а чому я повинен домовлятися з цими людьми?
Джон Керрі

Раніше духовний лідер Ірану заявив, що його країна не планує співпрацювати зі США із зовнішньополітичних питань. Навпаки, Іран, за його словами, продовжуватиме підтримувати керівників Сирії та Іраку, палестинців, а також «пригноблені народи Ємену та Бахрейну». Звертаючись до народу уже після підписання угоди з міжнародною шісткою, Хаменеї також заявив, що гасло «смерть Америці» продовжуватиме лунати на вулицях Тегерана.

«Заява (Хаменеї – ред.) була дуже негативною, навіть драматичною. Я не бачу причин, щоб думати інакше. Але в питаннях закордонних справ я є оптимістом. Я є людиною, яка вірить: те, що ми чуємо сьогодні, ми може не будемо чути через два місяці, чи через 10 місяців. Наразі це не те, на чому ми зосереджуємо увагу. Наша мета – це ядерна угода, і ми робимо те, що маємо робити, щоб призупинити діяльність, яка, на нашу думку, торкається безпеки країн-наших друзів або нашої безпеки. Це дуже складна мозаїка, яку ми намагаємося скласти докупи», - заявив Джон Керрі.

Але що має відбутися найближчим часом, це зняття фінансових, банківських санкцій, обмеження на рух товарів.

Що має відбутися найближчим часом - це зняття фінансових, банківських санкцій, обмеження на рух товарів.
Джон Керрі

У відповідь на заяву іранського лідера Керрі наголосив, що угода міжнародних посередників з Тегераном, в разі її виконання, передбачає чимало переваг для іранського народу:

«Угода передбачає перспективу відкриття кордонів. Але що має відбутися найближчим часом, це зняття фінансових, банківських санкцій, обмеження на рух товарів. Товари з Ірану буде дозволено продавати – фісташки, килими, продукти харчування – усі ці речі можна буде продавати. Тобто відкриваються двері для деяких товарів, але не всіх. Головне ембарго лишається в силі», - наголосив держсекретар.

Навіть якщо Конгрес дозволить зняти з Ірану санкції, передумовою для виконання угоди має стати письмове підтвердження МАГАТЕ, Міжнародного агентства з атомної енергії, про початок виконання угоди з боку Тегерана.

Впродовж наступних 10-ти років Рада Безпеки ООН може будь-якої миті повернути санкції щодо Ірану, якщо умови домовленостей будуть порушені.

Текст угоди також ще мають затвердити іранські законодавці.

Дивіться також: Барак Обама: ядерна угода з Іраном зробить Америку і світ безпечнішими

Барак Обама: ядерна угода з Іраном зробить Америку і світ безпечнішими. Відео.
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG