Спеціальні потреби

Ядерну угоду з Іраном досягнуто – дипломати


Учасники переговорів у Відні
Учасники переговорів у Відні

Учасники міжнародних переговорів у Відні досягли історичної угоди, яка обмежує ядерну програму Ірану в обмін на скасування санкцій проти Тегерана.

Іранські і західні дипломати повідомили у вівторок, що учасники міжнародних переговорів у Відні досягли історичної угоди, яка обмежує ядерну програму Ірану в обмін на скасування санкцій проти Тегерана.

Учасники переговорів, серед яких провідні дипломати США, Франції, Росії, Китаю, Британії та Німеччини, а також Ірану, планують провести ще одне пленарне засідання у Відні у вівторок вранці.

Речниця Європейського Союзу повідомила, що о 10:30 за місцевим часом у Відні розпочнеться зустріч керівників зовнішньополітичних відомств Британії, Китаю, Франції, Німеччини, Росії та США з міністром закордонних справ Ірану. За підсумками цієї зустрічі сторони мають поставити підписи під документом.

Очікується, що після цього відбудеться прес-конференція, на якій буде офіційно оголошено про досягнення угоди.

Про зміст угоди поки що офіційно не повідомлялося. Проте джерело в дипломатичних колах повідомило Reuters, що інспектори ООН можуть отримати доступ на всі підозрілі іранські об'єкти, включно з військовими.

Таке положення, за повідомленням агентства, міститься в проекті угоди щодо ядерної програми Ірану, який «шістка» світових держав і Тегеран погодили у вівторок.

Переговорний процес почався після того, як західні держави, у тому числі США, звинуватили Іран у проведенні таємних робіт з розробки ядерної зброї, що Іран категорично заперечує.

У ході переговорів обидві сторони погодилися працювати над угодою, яка передбачала б обмеження і моніторинг ядерної програми Ірану в обмін на повне скасування санкцій, запроваджених Організацією Об'єднаних Націй та окремими країнами.

Очікується, однак, що угоду буде піддано жорсткій критиці в Конгресі США, де переважають республіканці. Передбачається, що після аналізу документа, який може затягнутися на два місяці, республіканці проголосують проти нього. Однак очікується, що президент Барак Обама накладе вето на республіканську резолюцію.

Ще до офіційного повідомлення про досягнення угоди, прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу піддав її жорсткій критиці, назвавши документ «помилкою історичних масштабів».

«В результаті Ірану буде відкритий шлях до ядерної зброї», - застеріг прем’єр Ізраїлю.

Дивіться також: Інвестори зберігають інтерес до України попри проблеми - нардеп

Інвестори зберігають інтерес до України попри проблеми - нардеп. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:08 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG