Спеціальні потреби

У разі зняття санкцій з Ірану, нафта може бути по $35 за барель


Економіка Ірану зазнала серйозної шкоди через санкції, накладені Заходом, у зв’язку з іранськими ядерними розробками. У разі, якщо багаторічні переговори зі США та іншими світовими лідерами нарешті призведуть до угоди про припинення ядерної програми, певні санкції будуть скасовані.

На погляд експерта Інституту імені Пітерсона у Вашингтоні Ґарі Гафбауера, це може сприяти економічному розвитку не лише Ірану, а й сусідніх країн та матиме вплив на світові ціни на нафту.

Гафбауер передбачає, що у разі зняття санкцій з багатого на нафту Ірану, ціни на цей енергоресурс можуть опуститися до 35 доларів за барель. За словами експерта, Іран спроможний за кілька місяців збільшити видобуток на пів мільйона барелів на день.

Світова економіка щодня споживає приблизно 90 мільйонів барелів. На сьогодні ринок насичений і поява навіть незначної додаткової кількості нафти може призвести до падіння цін, пояснює економіст.

Однак, міністр фінансів США Джейкоб Лью застерігає від оманливих сподівань на різке поліпшення економіки самого Ірану після скасування санкцій.

У результаті суперечки із Заходом, країна опинилась у глибокій економічній кризі. За підрахунками міністерства фінансів Сполучених Штатів, з 2012 року економіка Ірану втратила 160 мільярдів доларів через непродану нафту. Внутрішньо валовий продукт зменшився, і на сьогодні на 15-20 відсотків менше ніж міг би бути, якби не було запроваджено санкції. За словами Лью, країні потрібно пів трильйона доларів інвестицій для виходу з кризи.

У результаті санкцій Іран був змушений вдвічі скоротити експорт нафти, а падіння цін на цей ресурс, на стільки ж зменшило прибутки від існуючого обсягу продажу.

Економічні проблеми призвели до девальвації іранської валюти, на чорному ринку її вартість впала на понад 56 відсотків. У певний момент інфляція складала 50%.

Вихід з іранського ринку іноземних нафто видобувних компаній позбавив іранців доступу до сучасних технологій необхідних для підтримки індустрії.

У результаті санкцій постраждали й інші галузі економіки Ірану, адже в країну не завозять імпорті запчастини та матеріали.

Це одна з причин чому, на погляд Ґарі Гафбауера, відкриття Іранського ринку також допоможе країнам сусідам.

На думку економіста, санкції проти Ірану виявилися ефективними завдяки незвично високому рівню співпраці країн, що тиснуть на Тегеран припинити ядерні розробки.

Економічні негаразди спричинені діями Заходу, сприяли накопиченню політичного тиску на лідерів країни, які були змушені йти на поступки у переговорах зі США та іншими учасниками переговорного процесу, підсумовує експерт.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG