Спеціальні потреби

Україна попередила про можливість мораторію на виплату боргів


Наталія Яресько
Наталія Яресько

Україна не зможе чекати до вересня для досягнення домовленостей з кредиторами про реструктуризацію 15.3 мільярда доларів боргу без застосування мораторію на виплати за своїми борговими зобов’язаннями.

Про це заявила міністр фінансів України Наталія Яресько.

Вона також повторила, що очікує виділення в липні чергового траншу від МВФ у розмірі 1,7 мільярда доларів незалежно від результатів переговорів щодо реструктуризації боргу до цього терміну.

У травні Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє уряду в разі необхідності вводити мораторій на виплати за закордонними боргами.

«Не думаю, що у нас є стільки часу», – сказала Яресько у відповідь на запитання журналіста про те, чи можуть переговори затягнутися до осені.

«У зв’язку з цим мені доведеться використовувати інші інструменти для зниження тиску на платіжний баланс, а саме мораторій», – додала вона.

Разом з українським прем’єром Арсенієм Яценюком Яресько цього тижня перебуває у Вашингтоні для зустрічей з представниками МВФ. У ході візиту українські лідери також мають намір представити Україну як сприятливу країну для інвестицій і попросити представників США надати Києву додаткову економічну і військову допомогу.

В результаті помилок в управлінні економікою і сепаратистського конфлікту на сході країни Київ опинився на межі дефолту. Донори на чолі з МВФ готові надати Україні антикризову допомогу в розмірі 40 мільярдів доларів, але для цього вона повинна досягти угоди про реструктуризацію боргу з утримувачами своїх облігацій.

Однак прямих переговорів сторін з цього питання поки не було. При цьому впливовий комітет кредиторів відмовляється списати частину боргу, на чому наполягає Київ.

«Якщо ми не досягнемо прогресу, то в цьому випадку кредитори спровокують оголошення мораторію», – сказала Яресько.

Дивіться також: Економіку України сподіваємося повністю відродити до 2016 – Яресько

Яценюк розраховує на 25 мільярдів за чотири роки. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

XS
SM
MD
LG