Спеціальні потреби

Узбережжя Японії рік опісля нищівного цунамі повертається до життя


Майже рік пройшов з того часу, як потужне цунамі обрушилося на узбережжя Японії, забираючи життя десятків тисяч людей і руйнуючи все на своєму шляху. Ті, кому пощастило залишитися живим, провели зиму у тимчасових наметах, збудованих владою. Разом з тим в країні іде інтенсивна відбудова зруйнованої інфраструктури. Так у місті Офунато влада активно зводить нове житло. Втім, чимало жителів сумніваються, чи варто відбудовувати місто.

Поки центральні райони повертаються до нормального життя, рани, які залишилися від минулорічного цунамі допомагає загоювати караоке. Традиційні народні пісні улюблена музика жителів тимчасового містечка в Офунадто.

Це караоке збудоване у спеціальній вантажівці, яка їздить узбережжям Японії, що постраждало внаслідок цунамі, і зупиняється у кожному поселенні. Йошинобу Конно працює для благодійної організації «Друзі ООН», яка втілила в життя ідею з караоке:

«Люди, які живуть у тимчасових спорудах, втратили своїх родичів і свої помешкання. Вони часто впадають в депресію, почуваються самотніми. Вони не хочуть спілкуватися з іншими. І ми хвилюємося, що вони можуть так наодинці тут і померти. Тому ми і організували цю акцію, щоби не дати їм втратити здоровий глузд тут насамоті».

Це тимчасове поселення одне з багатьох тимчасових містечок, які були зведені відразу після цунамі. Приїзд сюди ось такого авто зі свіжими продуктами тут необхідність і, разом з тим, розкіш. Після цунамі у цій місцевості не залишилося фактично нічого, що нагадувало б про місто Офунато. Воно одне з найбільш постраждалих від стихії. Усе, що колись прикрашало цей регіон, сьогодні зрівняно з землею.

А південніше, у місті Кесеннума, все ще можна побачити вантажне судно, занесене хвилями на кілька кілометрів углиб суші. Люди не можуть забути жахіття, яке сталося тут лише рік тому. Але попри все місто намагається не зупинятися і рухається далі. Потрохи відновлює роботу зруйнований бізнес.

Ресторан Масайоші Хатакеяма був повністю зруйнований. Сьогодні він починає все з початку і каже, що це лише перші кроки довгої подорожі:

«Цунамі знищило величезну територію. Тож треба вкласти багато часу і важкої праці, щоби все відновити. Не думаю, що вдасться збудувати все так, як воно було колись. Напевно треба буде просто будувати нове місто».

Під керівництвом спеціально створеного «Міністерства відбудови» зруйноване узбережжя відбудовується з неймовірною швидкістю. Втім, чимало місцевих жителів запитують себе, а чи хочуть вони тут залишатися?

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG