Спеціальні потреби

Кірбі: "Якщо Росія не підтримає резолюцію щодо заборони ядерної зброї в космосі, це викличе запитання до Путіна"


Радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі під час пресбрифінгу в Білому домі в четвер, 4-го квітня 2024 року, у Вашингтоні. (AP Photo/Evan Vucci)
Радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі під час пресбрифінгу в Білому домі в четвер, 4-го квітня 2024 року, у Вашингтоні. (AP Photo/Evan Vucci)

Росія повинна підтримати проєкт резолюції Ради Безпеки ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі, інакше це поставить під сумнів слова президента РФ Володимира Путіна про те, що Москва не має наміру виводити на орбіту будь-яку зброю масового ураження.

Про це на брифінгу в четвер, 4-го квітня, заявив радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі.

Він зазначив, що відповідну резолюцію США планують винести на голосування під час засідання у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на початку наступного тижня.

Кірбі додав, що "голосування має бути простим", адже Договір про космос, який набув чинності 1967 року, підписали понад 130 країн, включно з Росією і Китаєм.

Цей договір, нагадав Кірбі, забороняє розгортання на орбіті "ядерної зброї або інших видів зброї масового ураження."

"Ми чули, як президент Путін казав, що Росія не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі. Тож ми з нетерпінням очікуємо, що Росія проголосує за цю резолюцію. Не повинно бути причин, чому б цього не зробити. А якщо ні, то я вважаю, це повинно викликати певні дійсно законні запитання до Путіна про те, якими є його справжні наміри", – сказав Кірбі.

Як повідомляло видання The Guardian, 18-го березня посолка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що США і Японія підготували проєкт резолюції Ради Безпеки ООН, що закликає всі країни не розміщувати й не розробляти ядерну зброю в космосі, зазначивши, що "будь-яке розміщення ядерної зброї на орбіті навколо Землі було б безпрецедентним, небезпечним і неприйнятним".

Відповідну резолюцію підготували після того, як Білий дім підтвердив, що Росія розробляє протисупутникову зброю. Як повідомляв Голос Америки, про це 15 лютого на брифінгу в Білому домі заявив Джон Кірбі, зазначивши, що наразі зброя не несе безпосередньої загрози.

"Ми не говоримо про зброю, яка може бути використана для нападу на людей або фізичного знищення тут на землі. Втім ми уважно стежимо за цією російською діяльністю і продовжуватимемо сприймати її дуже серйозно" - уточнив Кірбі.

Джон Кірбі відмовився коментувати чи мовиться саме про ядерну зброю. Уточнив лише, що така зброя несе загрозу для комунікації і логістики усього людства.

"Включаючи той факт, що у нас є астронавти на низькій орбіті, які також можуть бути під загрозою через протисупутникові дії. Отже, йдеться про людські життя", – додав Кірбі.

Раніше, як повідомляв Голос Америки, голова комітету з розвідки Палати представників конгресмен-республіканець Майк Тернер заявив, що має інформацію про серйозну загрозу національній безпеці США.

Він закликав Адміністрацію президента розсекретити інформацію, щоб США та союзники могли відкрито обговорити, як реагувати на загрозу.

Пізніше Путін це заперечив, зазначивши, що Росія не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі, а лише розвиває космічний потенціал, подібний до американського.

Дивіться також:

Брифінг. Союзники НАТО обіцяють знайти більше систем ППО для України
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG