Спеціальні потреби

Барак Обама закликає до дипломатії у питанні іранської ядерної програми


Президент Обама заявляє, що позиція Сполучених Штатів та Ізраїлю щодо Ірану збігається і вона однозначна – Тегеран не повинен мати ядерної зброї.

«Лідери Ірану повинні усвідомлювати, я не намагаюся обмежити вплив Ірану і не проводжу політику стримування, моя політика – запобігти розвитку Іраном ядерної зброї», - заявляє президент Обама.

У своєму зверненні до Американсько-ізраїльського комітету громадських зв’язків, Обама розповів про те, як Сполучені Штати збираються завадити Ірану отримати ядерну зброю.

«Я не виключаю жодного варіанту розвитку подій, і я це говорю дуже серйозно. Ми готові застосувати всі важелі, які у нас є: політику політичної ізоляції Ірану, дипломатичні заходи у напрямку підтримки коаліції та забезпечення моніторингу іранської програми, введення жорстких економічних санкцій, і, так, у разі потреби, ми готові застосувати військову силу», - сказав Обама.

Разом з тим Обама не уточнив, які саме дії Ірану можуть спровокувати військову відповідь: безпосереднє створення ядерної зброї чи нарощення ядерних потужностей. Ізраїль вже раніше пригрозив завдати ракетний удар по ядерних об’єктах Ірану, за підтримки чи без підтримки Америки. Незадовго до виступу Обами у неділю президент Ізраїлю Шимон Перес говорив про можливість війни з Іраном.

«Іран – це порочний, жорстокий та морально корумпований режим. Його треба зупинити і він буде зупинений», - заявив Шимон Перес.

Перес додав, якщо Ізраїль буде вимушений воювати, він переможе.

Президент Обама у свою чергу заявляє, що посідання Іраном ядерної зброї є неприйнятним сценарієм ні для Ізраїлю, ні для США. Разом з тим, американський президент застерігає від розмахування шаблями без попередньої спроби владнати ситуацію ненасильницьким шляхом:

«Вже забагато лунає розмов про війну. За останні кілька тижнів, від таких розмов виграв лише іранський уряд, підвищивши ціни на нафту, що знову ж таки дає їм додаткові кошти для фінансування ядерної програми. Заради безпеки Ізраїлю та Америки, миру та спокою у світі, давайте не будемо кидатися погрозами».

Тим часом Іран наполягає, що його ядерна програма носить виключно мирний характер.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG