Спеціальні потреби

Усунуто ще один бар’єр для побудови мечеті поряд «нульової зони» в Нью-Йорку


Закінчилась емоційно насичена баталія за побудову ісламського центру поблизу руїн веж-близнюків Світового торговельного центру у Нью-Йорка, знищеного терактами 11 вересня 2001 року в тепер, так званій, «нульовій зоні».

Нью-йоркська комісія із охорони пам’ятників історії і культури міста не визнала спорудою історичного значення, чи архітектурної цінності, будинок з 19 віку, що стоїть на тому місці, де запропоновано звести 13 поверхову будівлю ісламського центру з мечеттю вартістю у 100 мільйонів доларів.

Таке рішення міської влади викликало бурхливу реакцію. Памела Ґеллер очолює групу противників побудови центру, в яку входять члени родин жертв терактів. Вона каже, що ісламський комплекс, включно з мечеттю, є образою пам’яті загиблих 11 вересня людей:

«Це спричинило надзвичайний біль родинам жертв терактів і американцям, бо ці сім’ї взяли на себе 11 вересня увесь удар. Якщо б це рішення було об’єктивне, заліковувало б рани, але ж воно має протилежний ефект. Чому не відмовитись від мечеті і попросту побудувати громадський центр?»

Прихильники проекту кажуть, що ісламський центр буде відкритий для усіх жителів Нью-Йорка. Дейзі Хан, один із лідерів організації за його підтримку говорить, що зведення центру продемонструє істину суть ісламу:

«Ми насправді відстоюємо мир, і лише мир має для нас найбільше значення. Ми вважаємо, що символічна близькість центру до місця трагедії сприятиме значною мірою зціленню», - каже Дейзі Хан.

З цим погоджується ліберальна єврейська група Jay Street та її речник Айзк Лурія.

«Мусульманська громада в Нью-Йорка має таке ж право, як і кожна інша. І, як американські євреї, ми переконані, згідно з нашою релігійною спадщиною, що потрібно проявити стійкість, коли чиясь релігійна свобода є під загрозою», - говорить Лурія.

Нью-йоркський мер Майкл Блумберг переконливо підтримує будівництво ісламського центру. Він оголосив про своє рішення оточений лідерами різних релігійних віросповідувань:

«Я вірю, що ця мечеть допоможе ще більше з’єднати наше місто і допоможе покінчити з фальшю і суперечливими ідеями, що атаки 11 вересня пов’язані якимсь способом із ісламом. Мусульмани – це така ж частка населення нашого міста і нашої країни, як і люди будь-якої іншої віри».

Організатори побудови ісламського центру кажуть, що вони планують вшанувати пам’ять жертв терактів 11 вересня 2001 року меморіалом, зведеним у комплексі і, що в раду директорів центру входитимуть також не мусульман. Будівництво центру розпочнеться, коли на це зберуть потрібні фонди.

XS
SM
MD
LG